Wij hebben alle benodigde expertise voor hulp bij een liesblessure

Wij hebben alle benodigde expertise voor hulp bij een liesblessure

De liesstreek is een gebied waar zich kwetsbare structuren bevinden, waardoor deze gevoelig is voor blessures. Een liesblessure betekent dat je pijn hebt in de liesregio, het deel waar de binnenkant van het been overgaat in de romp.

Pijn aan de lies komt bij veel sporten voor. Hoewel de pijn erg hardnekkig kan zijn, kun je hier met de juiste zorg en revalidatie volledig van herstellen. Vanwege onze verscheidenheid aan specialisten, ben je bij ons aan het juiste adres.

Lees gauw verder over het ontstaan, de symptomen en de behandeling van een liesblessure!

Wat is een liesblessure?

De lies is het gebied aan de voorzijde van het lichaam waar de bovenkant van het bovenbeen samenkomt met de onderbuik. Dit gebied bevat verschillende structuren, zoals spieren, pezen, gewrichtsbanden, bloedvaten, lymfeklieren en zenuwen.

De belangrijkste spieren in dit gebied zijn de adductoren, die het naar binnen bewegen van het been mogelijk maken. Naast de adductoren bevat de liesstreek ook spieren en structuren die betrokken zijn bij andere bewegingen van het been en de heup, zoals buigen, strekken en roteren.

Vanwege de complexiteit en gevoeligheid van de structuren in de liesstreek, is het ontstaan van een liesblessure niet zeldzaam. Er zijn verschillende soorten liesblessures met pijn in de lies tot gevolg. De meest voorkomende zijn liesverrekking, adductorverrekking, liesbreuk, liesontsteking en liespeesruptuur.

Waar bij een liesverrekking de spieren of pezen in de liesstreek uitgerekt of overbelast zijn, betreft dit bij een adductorverrekking specifiek de adductoren. Een liesbreuk ontstaat wanneer er een zwakke plek of opening in de spierwand van de buik ontstaat, waardoor een deel van de darm of vetweefsel door de opening naar buiten kan uitpuilen.

Zoals de naam al aangeeft, is er bij een liesontsteking sprake van een ontsteking en duidt een liespeesruptuur op een gedeeltelijke of volledige scheuring van de pezen in de liesstreek.

Mogelijke oorzaken van een liesblessure

Liesblessures ontstaan vaak door het uitoefenen van een sport. Vooral veldsporten zoals voetbal, hockey en rugby verhogen de kans op het ontstaan van de blessure. Er is dan sprake van een disbalans tussen de belastbaarheid van de liesregio en de belasting op dit gebied.

Dit betekent dat de sport die je uitvoert meer van de structuren in je lies vraagt dan ze daadwerkelijk aankunnen.

In ongeveer een derde van de gevallen treedt de blessure acuut op. Een explosieve beweging leidt dan tot het plotseling optreden van pijn. Voorbeelden van zulke explosieve bewegingen zijn het trappen van een bal, keren of sprinten.

In twee derde van de gevallen ontstaat de liesblessure langzaamaan doordat de lies gedurende een lange tijd te zwaar wordt belast. Dit zorgt ervoor dat de pijn in het begin vaak alleen aanwezig is wanneer je begint met sporten of achteraf. Naarmate de tijd vordert en de liesblessure erger wordt, wordt de pijn tijdens en na het sporten ook heviger.

Naast het uitoefenen van een veldsport, zijn er nog een aantal factoren die het risico op een liesblessure vergroten. Allereerst vormen eerdere liesblessures een risico, wat een goed herstel dus erg belangrijk maakt. Hiernaast zijn sporten op hoog niveau en een verminderde kracht van de adductoren in de lies risicofactoren.

Symptomen van een liesblessure

Symptomen van een liesblessure

Het voornaamste symptoom van een liesblessure is pijn. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan scherp, stekend, zeurend of brandend aanvoelen. Hiernaast kan er sprake zijn van een zwelling in het gebied rond de lies. Dit is vaak het gevolg van een ontsteking.

Ook kan het gebied gevoelig zijn voor aanraking of druk en kan je last hebben van een beperkte bewegingsvrijheid. Ten slotte kunnen de pijn en beperkte bewegingsvrijheid er zelfs voor zorgen dat je moeite hebt met lopen en staan.

liesblessure

Behandeling van een liesblessure

Behandeling van een liesblessure

Aangezien de liesregio een complex gebied is, kan een geïntegreerde aanpak met meerdere specialismen vaak het meest effectief zijn bij het herstel van een liesblessure. Specialismen die bij kunnen dragen aan het herstel zijn onder andere fysiotherapie, sportgeneeskunde, manuele therapie en sportpsychologie.

De behandeling van een liesblessure bestaat meestal uit drie onderdelen: trainingsaanpassingen, oefeningen en loophervatting. Met trainingsaanpassingen bedoelen we dat de training aangepast moet worden aan de ernst van de pijn in je lies.

Aan de hand van oefeningen kunnen we vervolgens de belastbaarheid van je liesregio vergroten. Ook hierbij geldt weer dat je geen of alleen hele lichte pijn mag voelen. Ben je goed op weg met je herstel?

Dan gaan we het lopen weer langzaam opbouwen door middel van rustig joggen, sprinten, keren en andere sport specifieke activiteiten.

Herstel van een liesblessure bij Fysio Krachtcentrale

Herstel van een liesblessure bij Fysio Krachtcentrale

Herken je je in de klachten en denk je te maken te hebben met een liesblessure? Dan ben je bij Fysio Krachtcentrale aan het juiste adres!

Ons team bestaat uit allerlei specialisten, waaronder fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen, bewegingswetenschappers en psychologen. Hiermee beschikken we over een breed scala aan kennis waarmee we jou kunnen begeleiden tot een zo goed mogelijk herstel.

Heb je nog vragen of wil je beginnen aan je herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.