085-7925041 [email protected]

Sportfysiotherapie bij kniepijn na het hardlopen

Sport-fysiotherapie bij kniepijn na het hardlopen

Hardlopen is van grote positieve invloed op de gezondheid. Echter, tijdens het hardlopen worden de gewrichten zoals de kniegewrichten en heupen flink belast.

Elke stap die je zet, zowel bij de afzet als bij de landing, heeft namelijk impact op je knieën. In sommige gevallen kan dit leiden tot knieklachten, zoals pijn.

Knieblessures komen veel voor onder hardlopers. De pijn kan een belangrijk signaal zijn dat er iets in je knie niet goed zit en moet daarom serieus worden genomen.

Wat kunnen onze sportfysiotherapeuten bij Krachtcentrale precies voor je betekenen, wanneer je last heb van kniepijn na het hardlopen?

Oorzaken van de kniepijn na het hardlopen

Kniepijn na het hardlopen is dus een veelvoorkomend probleem voor hardlopers. Dit is niet alleen het geval voor hardlopers op hoog niveau, maar ook voor beginnende lopers. De klachten kunnen variëren van een lichte irritatie tot een chronisch probleem.

Overbelasting

Kniepijn heeft invloed op het hardlopen, maar ook op je dagelijks leven. Er zijn verschillende oorzaken van kniepijn na het hardlopen, waaronder overbelasting. Overbelasting van de knieën kan ontstaan door te veel hardlopen of onvoldoende hersteltijd. Ook kan het dragen van verkeerd schoeisel leiden tot overbelasting van de knieën.

Techniek & gewrichten

Verder kan een verkeerde techniek bij het hardlopen, zoals het te veel naar binnen laten zakken van de knieën, ook leiden tot klachten van de knie. Tot slot zijn problemen met de gewrichten, zoals artritis of artrose en verkorte of te strakke spieren rondom de knieën mogelijke oorzaken van kniepijn na het hardlopen.

Pijn na hardlopen

Het ontstaan van een lopersknie

Een van de meest voorkomende blessures bij hardlopers, is te herkennen aan pijn rond en achter de knieschijf (de patella) tijdens en na het hardlopen. Deze blessure wordt ook wel het patellofemoraal pijnsyndroom genoemd, ofwel de lopersknie.

De pijn kan het gevolg zijn van een disbalans in de structuren boven en onder de knie. Hierdoor schuurt de knieschijf met hoge druk tegen de rand van het bovenbeenbot. De oorzaak van de disbalans is in de meeste gevallen spierzwakte of een verhoogde spierspanning van de been- en rompspieren.

Hier ligt een belangrijke rol voor de fysiotherapeut, die kan helpen een gezond looppatroon te ontwikkelen.

De fysiotherapeutische behandeling van de kniepijn

De fysio-therapeutische behandeling van de kniepijn

Voor het behandelen van de kniepijn na het hardlopen zijn er meerdere mogelijkheden. Deze zijn afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de pijn. Allereerst is rust erg belangrijk. Daarbij kan ijs helpen om de zwelling in de knie te verminderen. Ook kunnen pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, worden gebruikt om te pijn te verlichten. Dit zijn manieren om acute pijn te verminderen. Niet om de oorzaak te behandelen.

Ondersteunende middelen, zoals braces of sporttapes kunnen worden gebruikt om de knie te ondersteunen en de druk op de knie te verminderen.

Voor een duurzame oplossing, is het vaak verstandig de oorzaak van de klachten te onderzoeken. Waarom is er bijvoorbeeld sprake van overbelasting?

De fysiotherapeut kan je helpen de oorzaak te achterhalen, een juiste houding aan te leren en de spieren in je knieën te versterken. Een fysiotherapeut die bij uitstek geschikt is voor sportblessures, is de sportfysiotherapeut.

De beste keuze bij sportklachten: sportfysiotherapie

De beste keuze bij sport-klachten: sport-fysiotherapie

Sportfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie gericht op de behandeling van sport gerelateerde blessures. Zoals bijvoorbeeld kniepijn na het hardlopen. Daarnaast kunnen sportfysiotherapeuten je helpen om optimaal te presteren.

Een sportfysiotherapeut stelt allereerst een behandelplan op specifiek voor jou en gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van de kniefunctie en het voorkomen van meer blessures. Voorafgaand aan het opstellen van het behandelplan, wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan.

Daarna kan de therapeut je gerichte oefeningen meegeven zodat je zelf verder kunt werken aan je herstel.

Sportfysiotherapie bij Krachtcentrale

Sport-fysiotherapie bij Krachtcentrale

Wanneer je kniepijn ervaart na het sporten kan een sportfysiotherapeut je helpen sneller van de klachten af te komen. Blijf dus niet rondlopen met je klachten, maar maak snel een afspraak via de website en dan helpen we je graag verder.

Wij zijn Krachtcentrale Zwolle, het sportieve centrum van de regio.

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.