085-7925041 [email protected]

Rugklachten

Bijna 20% van de volwassenen heeft last van (terugkerende) rugklachten. Dit heeft mede te maken dat de rug bij (bijna) elke beweging betrokken is.

Vaak zit de pijn in de onder- of bovenrug. Het zijn vaak de pijnen in de onderrug die je belemmeren in het uitvoeren van jouw dagelijkse werkzaamheden. Een simpel stukje lopen kan in dat geval al een uitdaging zijn. Maar ook pijn in de bovenrug kan erg vervelend zijn.

Rugklachten

Bijna 20% van de volwassenen heeft last van (terugkerende) rugklachten. Dit heeft mede te maken dat de rug bij (bijna) elke beweging betrokken is.

Vaak zit de pijn in de onder- of bovenrug. Het zijn vaak de pijnen in de onderrug die je belemmeren in het uitvoeren van jouw dagelijkse werkzaamheden. Een simpel stukje lopen kan in dat geval al een uitdaging zijn. Maar ook pijn in de bovenrug kan erg vervelend zijn.

Hoe ontstaan rugklachten?

Rugklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld bij een acute handeling als een val waarbij de spieren, pezen of botten scheuren of breken of het ineens in je “rug schiet”. Het kan echter ook te maken hebben met een natuurlijk ontstane klacht, bijvoorbeeld door een bepaalde houding aannemen die het lichaam niet gewend is of kunnen leeftijd en stress een rol spelen. Waar de oorsprong van de klacht ook ligt, in sommige gevallen verdwijnt de pijn vanzelf maar in de meeste gevallen houden deze klachten voor een langere tijd aan.

Bij welke rugklachten helpen wij?

Soms is de klacht een vervelend gevoel, maar kun je nog prima bewegen en gaat de klacht vanzelf over met voldoende rust. Sommige klachten zijn ernstiger van aard, waardoor je minder goed of niet meer kunt bewegen. Of het nu een ernstige klacht is of een vervelend gevoel, wij raden altijd aan om met rugklachten niet te wachten. Lichte klachten kunnen namelijk ook uitmonden in ernstige klachten, omdat rust geven aan de rug een lastige opgave is. Wij kunnen helpen bij:
Hernia (conservatief en operatief)
Acute lage rugpijn
Scoliose
Instabiliteit van de onderrug
Houding gerelateerde rugklachten
Aspecifieke rugklachten

Ook kunnen wij helpen bij de voorbereiding van een operatie, of bij het revalideren na een rugoperatie.

Rugklachten

Welke rugklacht(en) ervaar jij?

Hoe behandelen wij jouw rugklachten?

De rug is een groot en complex onderdeel van het bewegingsapparaat welke o.a. bestaat uit botstructuren, zenuwen, spieren, pezen en kapsels. Hierdoor zijn vele behandelingen mogelijk bij rugklachten. De behandeling wordt bepaald door de aard van de klacht. Vaak is het gemakkelijk om de pijnplek aan te wijzen, echter is het moeilijker om de oorzaak van de klacht te achterhalen.

Daarom vindt er na de intake eerst een lichamelijk onderzoek plaats. Alleen op die manier kunnen wij een juiste diagnose stellen en een geschikt behandelplan opstellen. De volgende onderdelen kunnen terugkomen in het behandelplan:
Manuele therapie
Belasting- en houdingsanalyses
Dry needling
Triggerpoint therapie
Analyse van de voetstand en het looppatroon
Mobiliteitsoefeningen met een therapeut
Echografie en shockwave therapie
Darm- en nieronderzoek

In enkele gevallen is er een operatie nodig. Wij zullen u in dat geval, zoveel als wij kunnen, voorzien van advies.

Zo verloopt het zorgtraject:

Contact met
krachtcentrale

Vraaggesprek en bewegingsonderzoek

Interventieplan voor betere gezondheid

Duurzaam fit 
& gezond

MAAK EEN AFSPRAAK OF STEL EEN VRAAG
  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op

  Wie behandelt rugklachten?

  Binnen Krachtcentrale zijn er meerdere specialisten die rugklachten verhelpen of verlichten. Dit ligt aan de complexiteit van de klacht. Vaak kan de fysiotherapeut al goed helpen en soms is hulp van een andere specialist nodig. Dit kan bijvoorbeeld een osteopaat, podotherapeut, manueel therapeut, sportarts of bewegingswetenschapper zijn.

  Redmar van Haaster

  Jurgen Snijder

  Jordi Koning

  Positieve gezondheid

  Waarom kiezen voor krachtcentrale

  Bij Krachtcentrale werken we met positieve gezondheid. Dit is een wetenschappelijk ondersteunde en bredere kijk op gezondheid. Positieve gezondheid is vertaald in zes dimensies en focust op het bijdragen aan jouw vermogen om de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven aan te gaan. Eén van de zes dimensies gaat over de lichaamsfuncties. Hierbij is het belangrijk om je gezond en fit te voelen, goed te slapen en te eten, aan je conditie te werken en te bewegen en om te gaan met klachten en pijn. De specialisten van Krachtcentrale maken samen met jou een plan om dit te bereiken.


  Rugklachten benaderen vanuit positieve gezondheid
  Onze specialisten benaderen rugklachten vanuit een brede kijk op gezondheid


  uniek team
  van specialisten

  Het team van specialisten van
  Krachtcentrale staat voor jou klaar


  Persoonlijk
  behandelplan

  Onze zorg is persoonlijk en in
  handen van de juiste specialist