085-7925041 [email protected]

Duurzaam herstellen van een hamstringblessure bij Krachtcentrale

Duurzaam herstellen van een hamstring-blessure bij Kracht-centrale

Hamstringblessures komen veel voor bij sporters. Deze spiergroep wordt namelijk flink belast tijdens het (hard)lopen, sprinten of springen. Hamstringblessures ontstaan in de meeste gevallen acuut, maar kunnen soms ook over langere tijd ontstaan. Dan spreken we van een chronische vorm.

De blessure kan verschillende oorzaken hebben. Een hamstringblessure kan heel pijnlijk zijn en kan je beperken in het dagelijks leven. De blessure moet voldoende behandeld worden om de hersteltijd zo kort mogelijk te houden.

Hoe kan een fysiotherapeut bij Krachtcentrale je daarbij helpen?

Wat is de hamstring?

De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van je been. Deze spieren heten: musculus semitendinosus, musculus semimembranosus en musculus biceps femoris. De spieren zorgen ervoor dat je de knie kunt buigen en de heup kunt strekken. Ze zijn dus een cruciaal onderdeel van al je dagelijkse activiteiten.

Bij een hamstringblessure zijn één of meer van de spieren in de hamstring aangedaan door bijvoorbeeld verrekking of een scheurtje. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Hamstringblessure herstel

Oorzaken van een hamstringblessure

Oorzaken van een hamstring-blessure

Wanneer je de hamstring langdurig belast kan dit leiden tot overbelasting. Door te veel rek- en trekkrachten op de spiervezels kunnen er kleine scheurtjes in de spier ontstaan. Dit kan het gevolg zijn van een slechte opbouw van de training. Een warming-up wordt bijvoorbeeld overgeslagen.

Ook in het dagelijks leven kun je je hamstring blesseren. Door een onverwachte beweging kan de spier verrekken of zelfs helemaal afscheuren.

Drie gradaties van de hamstringblessure

Drie gradaties van de hamstring-blessure

In de medische wereld worden deze blessures onderverdeeld in drie verschillende gradaties. Hiermee kan je de ernst van de blessure bepalen.

De eerste gradatie is een lichte verrekking of overspanning van een van de hamstringspieren. Deze gradatie zorgt voor pijn tijdens het hardlopen, maar je bent nog wel in staat om te lopen.

De tweede gradatie is een klein scheurtje in een van de hamstringspieren met zwelling en pijn tijdens het lopen tot gevolg.

Tot slot is bij de derde gradatie één van de spieren volledig afgescheurd. Hierdoor kan je het been niet meer belasten.

Symptomen die passen bij een hamstringblessure

Symptomen die passen bij een hamstring-blessure

Het scheuren of verrekken van de hamstringspieren kan verschillende klachten veroorzaken. Zo kun je last krijgen van:

  • felle pijn in je bovenbeen;
  • gevoel van kramp;
  • moeilijk buigen van je been;
  • zwelling;
  • blauwe of paarse plek wanneer de spier volledig afscheurt;
  • pijn tijdens het lopen en sporten;
  • helemaal niet meer kunnen lopen.

Behandelen van een hamstringblessure

Behandelen van een hamstring-blessure

Het herstel hangt af van de ernst van de hamstringblessure. Wanneer een spier volledig gescheurd is, kan het herstel wel een aantal maanden duren. Wanneer de spier verrekt is dan duurt het gemiddeld enkele dagen tot weken.

Om ervoor te zorgen dat de hersteltijd zo kort mogelijk is, is het van belang om een hamstringblessure direct te behandelen. Dit zorgt voor snellere pijnverlichting, betere kwaliteit van het littekenweefsel en minder kans op herhaling van de blessure.

Als eerst is rust erg belangrijk voor het herstel. Je wilt de spieren niet nog meer belasten. Daarnaast kan je met ijs de pijnlijke spier koelen om de zwelling tegen te gaan. Ook het been omhoog leggen helpt tegen zwelling.

Vanaf een aantal weken na het oplopen van de blessure kun je beginnen met het doen van oefeningen met je fysiotherapeut. Met deze oefeningen moet de mobiliteit vergroot worden en moet spierkracht opgebouwd worden.

Een essentieel onderdeel van de behandeling is voorkomen van terugval. Dat betekent dat wij veel aandacht besteden aan het optrainen van de belastbaarheid zodat je duurzaam bent hersteld. Een herhaalblessure komt veel voor bij hamstringklachten, wij willen ervoor zorgen dat dit bij jou niet gebeurt.

Behandeling van hamstringklachten bij Krachtcentrale

Behandeling van hamstring-klachten bij Krachtcentrale

Bij Krachtcentrale werken wij voor en met sporters aan het bereiken van hun doel. We beschikken over een team van dertien soorten specialisten die jou kunnen helpen. Daarbij zijn we er voor iedere sporter. Recreanten, (top)amateur of professionele sporters, ze kunnen allemaal bij Krachtcentrale terecht. Blijf dus niet rondlopen met je klachten en maak snel een afspraak via de website.

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.