085-7925041 [email protected]

Onze zorg bij klachten door een frozen shoulder

Onze zorg bij klachten door een frozen shoulder

Een frozen shoulder komt bij 2 tot 5% van de Nederlandse bevolking voor. Een frozen shoulder kan je enorm belemmeren bij het uitvoeren van algemene dagelijkse activiteiten. In dit artikel bespreken we wat een frozen shoulder is, de klachten die hiermee gepaard gaan en hoe fysiotherapie hierbij kan helpen.

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder, ook wel adhesive capsulitis genoemd, is een aandoening waarbij het schoudergewricht stijf en pijnlijk wordt, waardoor het moeilijk is om de arm normaal te bewegen. De aandoening treedt meestal op zonder specifieke oorzaak, maar soms kan het worden geassocieerd met eerdere schouderblessures, chirurgie, diabetes of andere medische aandoeningen.

Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking van het gewrichtskapsel van het schoudergewricht, gevolgd door de vorming van littekenweefsel en verklevingen. Dit resulteert in een verdikking en verstrakking van het kapsel, waardoor de beweging van de schouder beperkt wordt. Er zijn doorgaans drie fasen:

1. De bevriezingsfase (freezing phase)

In deze fase krijg je geleidelijk meer last van pijn in de schouder, vooral wanneer je je schouder beweegt. De schouder wordt stijf en je wordt beperkt in je bewegen.

2. De bevroren fase (frozen phase)

In deze fase blijft de pijn aanhouden en wordt de stijfheid van de schouder erger. Het wordt moeilijk om de arm in verschillende richtingen te bewegen, waardoor je in de dagelijkse activiteiten wordt beperkt.

3. De ontdooiingsfase (thawing phase)

In deze fase neemt de stijfheid langzaam af en wordt het bewegingsbereik van de schouder geleidelijk hersteld. Deze fase kan enkele maanden tot jaren duren.

Vrouw met frozen shoulder

Wat voor klachten horen bij een frozen shoulder?

Bij een frozen shoulder kunnen verschillende klachten optreden. Deze kunnen variëren in intensiteit en duur. Enkele mogelijke klachten die gepaard kunnen gaan met deze schouderaandoening zijn:

Stijfheid

Een van de belangrijkste kenmerken van een frozen shoulder is het gevoel van stijfheid in de schouder. De stijfheid kan geleidelijk toenemen en uiteindelijk de beweging van de arm beperken. Het kan moeilijk zijn om de arm omhoog, opzij of achterwaarts te bewegen. Hierdoor kunnen eenvoudige dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, haren kammen of objecten optillen, problematisch zijn.

Pijn

Pijn is een veelvoorkomend symptoom van een frozen shoulder. De pijn wordt meestal gevoeld in de schouder en kan uitstralen naar de bovenarm of de nek. De pijn kan verergeren bij beweging en kan gedurende de nacht intenser worden, waardoor het moeilijk is om comfortabel te liggen en in slaap te vallen.

Functionele beperkingen

De beperkingen in het bewegingsbereik van de schouder en de pijn in de schouder kunnen leiden tot functionele beperkingen in het dagelijks leven. Activiteiten zoals het reiken naar objecten, het aantrekken van kleding, het besturen van een voertuig of het uitvoeren van werkgerelateerde taken kunnen moeilijk worden.

Fysiotherapie bij een frozen shoulder

Fysiotherapie bij een frozen shoulder

De fysiotherapeut kan een essentiële rol spelen bij het herstellen van een frozen shoulder. Het doel van fysiotherapie bij een frozen shoulder is het verminderen van pijn, het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder en het herstellen van de normale functie in de schouder. Hier zijn enkele manieren waarop een fysiotherapeut kan helpen bij de behandeling van een frozen shoulder:

De diagnose

Een fysiotherapeut zal de schouder grondig onderzoeken om te kijken of er sprake is van een frozen shoulder. Daarnaast kan de therapeut door middel van het onderzoek de ernst van de aandoening bepalen. Het onderzoek kan bestaan uit het meten van de bewegingsmogelijkheden van de schouder, het testen van de spierkracht en het uitvoeren van specifieke functietests.

Oefeningen en mobilisatie

De fysiotherapeut zal een individueel oefenprogramma ontwikkelen om de beweeglijkheid en kracht van jouw schouder te verbeteren. Dit kan onder andere bestaan uit rekoefeningen om de spieren en het gewrichtskapsel te ontspannen, mobilisatietechnieken om de bewegingsbeperkingen te verminderen en krachtoefeningen om de stabiliteit en de spierfunctie te verbeteren.

Manuele therapie

Een fysiotherapeut kan manuele therapie toepassen om de mobiliteit van de schouder te verbeteren. Manuele therapie omvat technieken zoals mobilisaties, manipulaties en zachte weefseltechnieken om de bewegingsvrijheid van de schouder te vergroten, verklevingen los te maken en de doorbloeding te bevorderen.

Advies en educatie

De fysiotherapeut kan adviezen geven over jouw houding en over activiteiten die de schouder kunnen belasten. Daarnaast kan de therapeut je leren hoe jij je dagelijkse taken op een veilige en minder belastende manier kunt uitvoeren om verdere irritatie en pijn in de schouder te voorkomen.

Ondersteuning en begeleiding

Een fysiotherapeut biedt ook emotionele ondersteuning en begeleiding tijdens het herstelproces. Zo kan de therapeut je helpen bij het omgaan met de pijn en frustratie die gepaard gaan met een frozen shoulder. Ook kan de fysiotherapeut je motiveren om het oefenprogramma consistent te volgen.

Kom langs bij Krachtcentrale Zwolle!

Kom langs bij Krachtcentrale Zwolle!

Fysiotherapie kan het herstel van een frozen shoulder optimaliseren en versnellen. Mocht je klachten herkennen en graag een afspraak willen maken? Twijfel dan niet langer en neem nu contact met ons op! Bij Krachtcentrale Zwolle helpen we je graag.

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PB Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.