Hoe kan een fysio helpen bij CANS/RSI-klachten?
Tegenwoordig kent bijna iedereen wel iemand in de omgeving die een keer last heeft gehad van een muisarm. We zitten steeds meer thuis achter de computer of een hele dag op kantoor in dezelfde houding.
Hierdoor kunnen klachten ontstaan die in de volksmond bekend staan als een muisarm. Een andere benaming voor een muisarm zijn CANS/RSI-klachten. In dit artikel leggen we uit wat CANS/RSI-klachten zijn en hoe een fysio je kan helpen als je last hebt van deze klachten.
Wat zijn CANS/RSI-klachten?
CANS is een verzamelnaam voor ‘Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder’. In het nederlands betekent dat ‘Klachten aan de arm, nek en/of schouder‘. CANS-klachten is de nieuwe benaming voor wat eerder RSI-klachten werd genoemd. RSI staat voor ‘Repetitive strain injury’, maar deze benaming is eigenlijk onjuist voor de klachten.
De betekenis van RSI geeft aan dat klachten ontstaan door het veelvoudig herhalen van activiteiten of bewegingen en dat hoeft niet altijd zo te zijn bij de klachten. In dit artikel spreken we verder van CANS-klachten.
Hoe ontstaan CANS-klachten?
Zoals net al is benoemd, kunnen CANS-klachten ontstaan door veelvoudig herhalende bewegingen of activiteiten uit te voeren met de arm. Echter kunnen CANS-klachten ook ontstaan door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. Een verkeerde houding kan zorgen voor veel spanning in de nek, arm of schouder, waardoor de arm, nek en schouders overbelast worden.
Dit is vooral het geval bij het vaak en lang thuiswerken achter de computer of op het kantoor. Ook kunnen CANS-klachten ontstaan door het uitvoeren van lopendebandwerk en andere repetitieve beroepen.
Risicofactoren voor het ontstaan van CANS-klachten
Zoals hierboven al is benoemd, zijn er twee soorten slijmbeursontsteking; acuut en chronisch.
Dit onderscheid is belangrijk omdat de oorzaak en de behandeling vaak verschilt per soort. Een acute slijmbeursontsteking ontstaat vaak door een trauma op het gewricht. Denk bijvoorbeeld aan een val waardoor het gewricht een harde klap ontvangt.
Ook kan een bacteriële of virale infectie leiden tot een ontsteking van een slijmbeurs. Dit kan komen doordat het immuunsysteem is verzwakt, waardoor een bacterie of virus in het lichaam een gewricht in treedt. Ook kan een bacterie of virus een gewricht inkomen door bijvoorbeeld een bijt wond of open wond.
Bij chronische slijmbeursontsteking is de oorzaak vaak overbelasting op een gewricht. Dit komt vaak doordat iemand een verkeerde houding heeft of regelmatig een verkeerde beweging maakt tijdens bijvoorbeeld het sporten of het werken. Dit kan ook veroorzaakt worden door verkeerde schoenen, waardoor iemand op een verkeerde manier zijn of haar gewrichten belast.
Ook zijn er bepaalde aandoeningen die het risico op slijmbeursontsteking verhogen. Dit zijn bijvoorbeeld reuma, jicht of artritis. Ook genetische aanleg kan de kans op het ontstaan van een slijmbeursontsteking verhogen. Tot slot is ouderdom een belangrijke risicofactor. De slijmbeurzen nemen af in elasticiteit en kracht naarmate iemand ouder wordt.
Wat zijn de symptomen van CANS-klachten?
De symptomen van CANS-klachten zijn voor iedere individu weer verschillend. De meest voorkomende symptomen zijn pijn of stijfheid in de nek, schouder, arm of hand. Daarnaast kan er sprake zijn van krachtsverlies en tintelingen in de nek, schouder, arm of hand.
De klachten kunnen erger worden als je langdurig in dezelfde houding zit. Ook kunnen de klachten toenemen in een periode waarin veel stress voorkomt.
Hoe kan een fysio je helpen bij CANS-klachten?
Wanneer je last hebt van CANS-klachten, kan een behandeling bij een fysiotherapeut een oplossing zijn om de klachten te verminderen. Nadat er een afspraak is gemaakt, zul je eerst een intake gesprek hebben met de fysiotherapeut.
Zo kan de fysiotherapeut de ernst van de klachten inschatten. Tijdens dit gesprek zullen ook de doelen van de behandeling worden besproken en zal de fysiotherapeut een passend behandelplan voor je opstellen.
Tijdens de behandeling zal het verminderen van de CANS-klachten centraal staan. Bij Fysio 038 vinden wij het ook belangrijk dat de klachten niet terugkeren. Daarom kan het zijn dat de fysiotherapeut ook oefeningen aanbiedt waarmee je zelf thuis kan oefenen.
Daarnaast zal de therapeut adviezen geven, zodat de kans op het terugkeren van de klachten kleiner wordt.
Waar kan je ons vinden?
Krachtcentrale heeft verschillende locaties
(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)