085-7925041 [email protected]

Wanneer doe je een sportmedische keuring en wanneer een inspanningstest?

Gezondheid is al lang niet meer iets als “het behandelen van klachten”. Gezondheid is het voortdurend investeren in je lichaam en geest. Dit zorgt ervoor dat je bepaalde dingen wel of juist niet doet. Maar vanzelfsprekend is ook inzicht in je gezondheid belangrijk.

Want wat voor effect hebben de dingen die je wel/niet doet? En hoe gezond ben je eigenlijk. Je voelt je misschien goed, maar betekent dat dat je ook veerkrachtig bent of bepaalde situaties wel aankan. Of zijn er misschien nog gebieden waarop je je kunt ontwikkelen?

Dit zijn vragen die we onderzoeken bij een sportmedische keuring of bij een inspanningstest. Maar wat is nu precies het verschil en welke test past bij jou?

Wat is een sportmedische keuring?

Bij een sportmedische keuring, wordt er door een sportarts gekeken of je fit genoeg bent om een bepaalde sport uit te oefenen. Dit wordt ook wel een sportmedisch onderzoek genoemd.

Er zijn verschillende redenen om een sportmedische keuring te ondergaan. De eerste reden is bij het beginnen met sporten. Wanneer je terugkomt van ziekte of van een lange periode van inactiviteit, dan kan het verstandig zijn om eerst te onderzoeken of je lichaam al weer in staat is om de belasting en inspanning van het sporten aan te kunnen.

Een tweede reden is dat een aantal sporten een sportmedische keuring verplicht stellen. Wanneer je wilt gaan boksen, sportduiken of autosport wilt gaan doen, dan is het verplicht om eerst vast te stellen dat je lichamelijk in staat bent om de sport uit te oefenen. In deze gevallen heb je een keuringsbewijs nodig om de sport uit te mogen oefenen.

De sportmedische keuring kijkt dus naar jouw gezondheid in rust en tijdens inspanning. Om zo een goed beeld te krijgen of je bestand bent tegen wat een specifieke sport van je vraagt.

Bij Krachtcentrale bieden we deze keuringen aan. Je kunt bij ons dus een sportmedische keuring ondergaan zodat je weet dat veilig kunt en mag sporten. Deze wordt uitgevoerd onder begeleiding van een sportarts, die samen met jou de resultaten doorneemt.

Sportmedische Keuring

Wat is een inspanningstest?

Waar een sportmedische keuring is gericht op zowel rust als inspanning en vaak wordt gebruikt om een sport te mogen beoefenen, daar is de inspanningstest meer gericht op het meten en verbeteren van sportprestaties.

Bij een inspanningstest wordt er dan ook niet gekeken naar of jij een sport verantwoord kunt beoefenen, er wordt vooral gekeken naar je conditie, herstel, hartslagzones en geleverd vermogen.

Deze gegevens helpen jou om je niveau vast te stellen en om nieuwe aanknopingspunten te vinden voor verbetering. Deze test is dus ideaal voor een loper, fietser of triatleet die zijn of haar sterke en zwakke punten in kaart wil brengen. De gegevens uit de inspanningstest kun je vervolgens gebruiken om meer gepersonaliseerd te gaan trainen, volledig afgestemd op jouw lichaam, jouw prestaties en jouw doelen.

Bij krachtcentrale kun je een inspanningstest doen, waardoor je weet waar je sportief staat en waar je aan kunt werken om je prestaties nog verder te verbeteren.

Direct inzicht in jouw gezondheid bij Krachtcentrale Zwolle

Wat jouw sportieve doel ook is, bij Krachtcentrale kunnen we helpen! Of het nu gaat om het inzicht te krijgen in je gezondheid, zodat je weet of je veilig kunt en mag sporten, of dat je op zoek bent naar efficiënt methoden om je prestaties te verbeteren.

Onze artsen, performance coaches, inspanningsfysiologen en andere professionals staan voor je klaar. Je kunt direct een onderzoek inplannen, of eerst even contact met ons opnemen. Dan helpen wij je op weg en kunnen wij je adviseren welk onderzoek het beste bij je past.

Wat je doel ook is, Krachtcentrale is de plaats waar je sportieve dromen waarheid worden.

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.