085-7925041 [email protected]

Betere sportprestaties door het berekenen van je VO2max

Sporten is leuk en gezellig. Door te sporten kun je ontspannen en even je hoofd leegmaken. Maar sport is meer dan alleen “een uurtje lekker bezig zijn”. Veel sporters zijn heel serieus bezig met hun sport. Prestaties, nieuwe records en het verleggen van grenzen is een essentieel onderdeel van de sport voor veel hardlopers, fietsers, krachtsporters en andere fanatieke sporters.

Twee keer per week een uurtje trainen past niet bij deze groep. Gerichte trainingen en afgestemde voeding zijn namelijk de basis voor betere prestaties. Ook data krijgt steeds meer invloed in de sport en hiervoor zijn goede redenen. Want met de juiste metingen, krijg je waardevolle informatie over jouw lichaam.

Wij bieden een sportanalyse waarbij we onder andere jouw VO2max bepalen. Deze VO2max is een belangrijke maat voor je prestaties. Wanneer je je VO2max kent, dan kun je gerichter trainen om te deze te verbeteren, wat ervoor zorgt dat je prestaties sneller groeien.

We leggen je graag meer uit over de mogelijkheden van ons Testlab, waar wij allerlei metingen doen bij sporters die hun prestaties willen verbeteren.

Wat is je VO2max precies?

Veel sporters weten wel wat de VO2max is. Dit is namelijk de hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam per minuut kan verwerken.

V = Volume, dus de hoeveelheid
O2 = Zuurstof
Max = Het maximum

Deze VO2max is een belangrijke maat voor jouw prestaties. Het geeft aan hoeveel zuurstof je hart en longen aan je spieren kunnen leveren.

Deze zuurstof wordt gebruikt voor het opwekken van energie. Hoe meer zuurstof je dus kunt aanleveren, hoe meer energie er beschikbaar is en hoe beter jouw conditie is. Zuurstof is namelijk onmisbaar bij het leveren van energie. Wanneer je spieren een gebrek aan zuurstof hebben, dan resulteert dit onmiddellijk in een scherpe daling van het vermogen dat je lichaam kan leveren.

Een hoger VO2max betekent dus een hoger uithoudingsvermogen en betere sportprestaties. De gemiddelde waarde van de VO2max bij ongetrainde mannen ligt tussen 35 en 40 ml/kg/min. Bij vrouwen ligt dit gemiddeld tussen 27 en 31 ml/kg/min. Topsporters, met name duursporters, kunnen waarden bereiken die tussen 65 en 90 ml/kg/min liggen.

Meten VO2max

Hoe berekenen wij jouw VO2max?

De VO2 max is dus een maat voor zuurstof opname. Deze drukken we uit in ml zuurstof, per minuut, per kilo lichaamsgewicht. De VO2max is hierdoor te vergelijken tussen mensen van verschillend gewicht, omdat deze wordt gecorrigeerd voor jouw lichaamsmassa.

We meten de VO2max met een inspanningstest met ademgasanalyse. In het kort meten we dus wat jij aan inspanning levert en tegelijk meten we de hoeveelheid zuurstof die je opneemt. Hierdoor kunnen we heel precies meten hoeveel zuurstof jouw lichaam kan opnemen terwijl je een inspanning levert.

VO2max Verhogen

Hoe kun je de resultaten toepassen?

De VO2max is op verschillende manieren bruikbaar. De informatie die je krijgt is niet alleen een gegeven dat je met andere kunt vergelijken. Het is ook de basis voor jouw training. De VO2max is namelijk heel sterk gecorreleerd met prestaties en verzuring. Wanneer je jouw VO2max kunt verhogen, dan stel je het moment dat je gaat verzuren uit.

Door gericht te trainen met hartslagzones, kun je hierdoor jouw omslagpunt verleggen. Dit is met name waardevol voor duursporters zoals bijvoorbeeld mensen die trainen voor een marathon.

Met de gegevens uit onze VO2max meting, kunnen we een persoonlijk schema opstellen dat 100% is afgestemd op jouw lichaam en dat jouw persoonlijke schema is voor sportieve groei.

Bereken je VO2max en verbeter je prestaties bij Krachtcentrale Zwolle

Ons centrum ademt (top)sport. Wij bieden alle faciliteiten om jezelf te verbeteren als sporter. Dit betekent dat wij je kunnen helpen met de metingen, analyses en trainingsschema’s die jou als sporter naar een volgend niveau kunnen helpen.

Je bent daarom welkom om eens in ons Testlab te komen kijken, waar we onder andere jouw VO2max kunnen bepalen. We laten je graag zien hoe onze metingen jou helpen beter te presteren.

Dus wanneer je hier graag meer over wilt weten, dan je weet je ons te vinden bij Krachtcentrale Zwolle.

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.