085-7925041 [email protected]

Weer in contact komen met uw lichaam door psychomotorische therapie

 

Weer in contact komen met uw lichaam door psychomotorische therapie

Goed kunnen luisteren naar uw eigen lichaam is erg belangrijk. Het voorkomt bijvoorbeeld dat u ergens te lang mee doorgaat. Terwijl u dit eigenlijk niet meer vol houd of dat u op één andere manier over uw eigen grenzen heen gaat. Lees in dit blog meer over wat psychomotorische therapie voor u kan betekenen.

Wanneer u in contact staat met uw lichaam, zal u beter in staat zijn om uw grenzen aan te voelen en aan te geven en daarnaast emoties te ervaren.

We vertellen u in dit artikel meer over wat voor klachten u kunt ervaren wanneer u niet in contact staat met uw lichaam. We vertellen u ook wat psychometrische therapie (PMT) precies is en hoe PMT kan helpen om weer meer in contact te komen met uw lichaam.

Psychomotorische therapie

Wat is de essentie van PsychoMotorische Therapie (PMT)?

PMT is een vaktherapie waarbij lichaamsbeleving en beweging centraal staan. PMT wordt ingezet bij verschillende psychische klachten of psychische stoornissen en kan helpen om inzicht te krijgen in uw gedachten, gevoelens en gedrag.

Door verschillende soorten lichaams- en/of beweeggerichte oefenvormen, kunt u zich meer bewust worden van uw lichaam en van de signalen die het lichaam afgeeft. Bij PMT is ‘ervaren’ een belangrijk onderdeel van de therapie.

Hierdoor ervaart iemand zijn eigen klachten en gedrags- en gedachtepatronen. U kunt dan oefenen met nieuw gedrag en direct het verschil ervaren. Bij PMT staan verschillende thema’s centraal zoals in contact komen met uw lichaam, lichaamssignalen herkennen, grenzen aangeven, zelfbeeld verbeteren, ruimte innemen en het laten toenemen van kracht en vertrouwen.

Welke klachten kunt u ervaren als u niet in contact bent met uw lichaam?

Wanneer u niet in contact staat met uw lichaam, is het lastiger om signalen die uw lichaam afgeeft te herkennen en daar dan ook naar te handelen. Wanneer u bijvoorbeeld erg moe bent, kan het lichaam hier signalen voor afgeven.

Namelijk dat u het bijvoorbeeld koud krijgt en uw concentratie minder wordt. Als hier niet naar geluisterd wordt, gaat u steeds weer over uw grens heen. Dit kan er op den duur toe leiden dat u bijvoorbeeld burn-out klachten krijgt en u wel op de rem zal moeten trappen.

Ook kan het zijn dat u bijvoorbeeld vaker dingen doet waar u eigenlijk niet achter staat of wat u niet leuk vindt, maar omdat het niet lukt om naar uw gevoel te luisteren of u gewend bent dit te negeren u deze dingen dan toch doet.

Het voelt niet goed om deze dingen te doen, maar u weet niet precies waarom en u kunt er ook niet mee stoppen.

Hoe kan PMT helpen bij weer in contact komen met uw lichaam?

Hoe kan PMT helpen bij weer in contact komen met uw lichaam?

PMT kan er met verschillende oefeningen voor zorgen dat u zich bewust wordt van het feit dat u niet in contact staat met uw lichaam.

Daarna kunnen verschillende soorten oefeningen ervoor zorgen dat u de verschillende soorten signalen die uw lichaam afgeeft kan ervaren en herkennen. Zo leert u om te luisteren naar uw lichaam.

De volgende stap is dan om tijdens PMT te oefenen om hiernaar te leren luisteren en er vervolgens ook op te reageren.

PMT bij Krachtcentrale Zwolle

PMT bij Krachtcentrale Zwolle

Heeft u het idee dat u niet meer goed in contact staat met uw eigen lichaam en ervaart u hier klachten door? De psychomotorisch therapeuten bij Krachtcentrale Zwolle kunnen u helpen met het weer in contact komen met uw lichaam doormiddel van verschillende soorten oefeningen en technieken met PMT.

Tijdens een intakegesprek zal de PMT’er vragen naar uw klachten en samen met u een hulpvraag opstellen. Hierna kan de PMT’er een behandelplan opstellen en zal u, naast de sessies die u met de PMT’er heeft, zelf aan de slag kunnen met opdrachten die u mee krijgt. Zodat de klachten zo snel mogelijk verminderen en u beter in contact komt met uzelf.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PB Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.