Klachten voorkomen door tijdig signalen van het lichaam te herkennen

Klachten voorkomen door tijdig signalen van het lichaam te herkennen

 

Veel mensen hebben last van psychische klachten. Er kan hier een duidelijke aanleiding voor zijn zoals een stressvolle periode of gebeurtenis. Ook grote veranderingen kunnen invloed hebben op de psychische gesteldheid. Vaak geeft het lichaam signalen als het niet goed met u gaat om u te waarschuwen of om u af te remmen. Soms kan het lastig zijn om deze signalen te herkennen en om naar deze signalen te luisteren. Hierdoor merkt u bepaalde zaken te laat op of is het lastig om ergere klachten te voorkomen. Psychomotorische therapie (PMT) kan u hierbij helpen. Op deze pagina wordt meer informatie gegeven over wat voor klachten u kunt ervaren als u niet in contact staat met uw lichaam, wat PMT precies is en hoe PMT zou kunnen helpen om weer meer in contact te komen met uw lichaam.

signalen herkennen lichaam

Wat is PMT?

PMT is een vaktherapie waarbij lichaamsbeleving en beweging centraal staan. PMT wordt ingezet bij verschillende psychische klachten of psychische stoornissen en kan helpen om iemand inzicht te laten krijgen in zijn of haar eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Door verschillende soorten lichaams- en/of bewegingsgerichte oefenvormen kan iemand meer bewust worden van het eigen lichaam en lichaamssignalen. Bij PMT is ‘ervaren’ een belangrijk onderdeel van de therapie. Hierdoor ervaart iemand zijn eigen klachten en gedrags- en gedachtepatronen. Iemand kan dan oefenen met nieuw gedrag en direct het verschil ervaren. Bij PMT staan verschillende thema’s centraal zoals in contact komen met het lichaam, lichaamssignalen herkennen, grenzen aangeven, zelfbeeld verbeteren, ruimte innemen, kracht en vertrouwen.

Welke klachten kunt u ervaren als u signalen van het lichaam niet op tijd herkent?

Zoals al eerder genoemd, geeft het lichaam verschillende signalen af die onder andere iets zeggen over uw emoties of uw energie niveau. Wanneer u erg moe bent kan uw concentratie bijvoorbeeld minder worden, u kunt het koud krijgen of minder zin hebben om activiteiten te ondernemen.

Indien u dit soort signalen niet op tijd herkent of u handelt er niet naar, dan kan het zijn dat u voortdurend over uw grenzen heen gaat. Dit heeft gevolgen voor zowel uw geest als uw lichaam.

Dit kan zich uiten in het blijven doorgaan terwijl het lichaam aangeeft dat u moet afremmen of zelfs stoppen. Slapeloosheid, weinig interesse, stressklachten, buikklachten, andere lichamelijke klachten of sombere gevoelens kunnen hiervan het gevolg zijn. U kunt ook nog eens achteraf een vervelend gevoel hebben omdat u dingen doet of accepteert die u eigenlijk niet zou willen.

Als u signalen niet herkent, is het lastig om naar uw gevoel te luisteren. Het herkennen van deze signalen is dus essentieel! PMT kan u hierbij helpen.

Hoe kan PMT helpen om signalen van het lichaam tijdig te herkennen?

Hoe kan PMT helpen om signalen van het lichaam tijdig te herkennen?

Bij PMT leert u door middel van verschillende soorten oefeningen signalen te herkennen en er bewust van te worden wanneer u deze signalen negeert.

Bij een PMT-oefening gaat het erom wat er met uw lichaam gebeurd en dus welke gevoelens, gedachten en gedrag u laat zien. Wanneer dit duidelijker wordt kunt u ook leren wat u kunt doen als u signalen herkent.

PMT om tijdig lichaamssignalen te herkennen bij Krachtcentrale Zwolle

PMT om tijdig lichaamssignalen te herkennen bij Krachtcentrale Zwolle

Heeft u het idee dat u de signalen van uw lichaam niet goed kan herkennen of weet u niet goed wat u moet doen om naar deze signalen te luisteren?

De psychomotorisch therapeuten bij Krachtcentrale Zwolle kunnen u helpen met het weer in contact komen met uw lichaam en de signalen die u lichaam u geeft te herkennen door middel van verschillende soorten oefeningen en technieken bij PMT.

Tijdens een intakegesprek zal de PMT’er vragen naar uw klachten en samen met u een hulpvraag opstellen. Hierna kan de PMT’er een behandelplan opstellen en zult u naast de sessies die u met de PMT’er heeft zelf aan de slag kunnen met opdrachten die u mee krijgt zodat de klachten zo snel mogelijk verminderen.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.