085-7925041 [email protected]

Een andere behandeling van trauma’s met psychomotorische therapie

Een andere behandeling van trauma’s met psychomotorische therapie

In Nederland maakt ongeveer 50 tot 80 procent van de mensen ooit in hun leven een schokkende, ofwel traumatische, ervaring mee. Mensen zijn gelukkig erg veerkrachtig en het is vak goed mogelijk om zelf te herstellen van een traumatische gebeurtenis.

Als dit niet lukt kan het zijn dat iemand psychische problemen krijgt na het meemaken van een traumatische gebeurtenis.

Er zijn ongeveer 400.000 Nederlanders per jaar die een post traumatische stress stoornis krijgen (PTSS).

Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer u psychische klachten blijft houden na een traumatische gebeurtenis.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over hoe trauma’s kunnen ontstaan, welke klachten kunnen horen bij een trauma en hoe psychomotorische therapie kan bijdragen aan het behandelen van trauma’s.

Trauma verwerking

Hoe ontstaat een trauma?

Een trauma kan ontstaan na één of meerdere schokkende gebeurtenis zoals een ongeluk, het overlijden van een naaste, getuige zijn van een ongeluk of ramp, maar ook pesten, mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen PTSS type 1, waarbij de klachten ontstaan na één schokkende gebeurtenis, en PTSS type 2 waarbij de klachten ontstaan na meerdere schokkende gebeurtenissen gedurende een langere tijd.

Beide typen kunnen serieuze klachten geven.

Symptomen die kunnen passen bij een trauma

Eén van de belangrijkste symptomen die horen bij een trauma is het herbeleven van de gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld getriggerd worden door iets dat je ziet of door bepaalde geluiden.

Verder kan het zijn dat iemand bepaalde situaties of gevoelens gaat vermijden om niet aan de traumatische gebeurtenis herinnerd te worden.

Ook kunnen mensen die last hebben van trauma soms dissociëren. Dit betekent dat iemand tijdelijk losraakt van zichzelf of de omgeving.

Andere veelvoorkomende symptomen bij trauma zijn onder andere:

  • nachtmerries
  • slaapproblemen
  • afgevlakte gevoelens
  • lusteloosheid
  • concentratieproblemen
  • prikkelbaarheid
  • schuldgevoelens
  • constant alert zijn
  • laag zelfbeeld
  • paniekaanvallen

Wat is PsychoMotorische Therapie?

Wat is PsychoMotorische Therapie?

PMT is een lichaams- en beweeggerichte therapie waarbij lichaamsbeleving centraal staat. Het wordt ingezet bij verschillende psychische klachten of psychische stoornissen om iemand meer inzicht te laten krijgen in zijn of haar eigen gedachten, gevoelens en gedrag.

Door verschillende soorten lichaams- en/of beweeggerichte oefenvormen kan iemand meer bewust worden van het eigen lichaam en lichaamssignalen. Door ‘te doen’ ervaart iemand zijn eigen klachten of problemen en zo kan iemand ook oefenen met ander gedrag om het verschil te ervaren.

Bij PMT staan verschillende thema’s centraal zoals zelfbeeld, ruimte, grenzen, kracht en vertrouwen.

PMT bij het behandelen van trauma’s

PMT bij het behandelen van trauma’s

Bij PMT kan iemand oefenen om weer contact te maken met het eigen lichaam en het aanvoelen van lichaamssignalen. Hierdoor kan het lichaamsbewustzijn vergroot worden en ook het aanvoelen en aangeven van grenzen kan hierdoor verbeterd worden.

Ook kan er gekeken worden naar eventuele triggers en hoe iemand hiermee om kan gaan, zodat situaties en gevoelens minder of niet meer vermeden hoeven te worden.

Daarnaast kan iemand aanleren om spanning te verlagen en emoties beter te reguleren, door bijvoorbeeld te oefenen met ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken. Dit kan helpen om paniekaanvallen en dissociaties te voorkomen.

PMT gericht op trauma behandeling bij Krachtcentrale Zwolle

PMT gericht op trauma behandeling bij Krachtcentrale Zwolle

Ervaart u klachten door een trauma en weet u niet goed hoe u hiervan af kan komen? De psychomotorisch therapeuten bij Krachtcentrale Zwolle hebben ervaring met het behandelen van trauma’s door middel van PMT.

Tijdens een intakegesprek zal de PMT’er vragen naar uw klachten en samen met u een hulpvraag opstellen.
Hierna kan de PMT’er een behandelplan opstellen en zal u naast de sessies die u met de PMT’er heeft, zelf aan de slag kunnen met opdrachten die u mee krijgt zodat de klachten zo snel mogelijk verminderen.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.