085-7925041 [email protected]

Volledig herstellen na een achillespeesblessure

Volledig herstellen na een achillespeesblessure

Achilles is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was een belangrijke held in de Trojaanse oorlog. De enige zwakke plek van Achilles was zijn hiel. Achilles overleed door een pijn op deze zwakke plek.

In onze taal is deze plek vernoemd naar de Griekse held, namelijk de achillespees. Een sterke, dikke spier die helaas ook pittige blessures kan opleveren.

De anatomie van de achillespees

De achillespees is de dikste en sterkste pees in het menselijk lichaam. De lengte van de pees is ongeveer 15 centimeter. De pees begint vlak onder het midden van het onderbeen en loopt dan naar beneden door naar het hielbeen.

De achillespees is de pees die de kuitspieren verbindt met de hiel. Er zijn twee kuitspieren, namelijk de musculus gastrocnemius en de musculus soleus. Door de verbinding tussen de kuitspieren en de hiel is het mogelijk om de voet ten opzichte van het onderbeen te strekken. Deze strekbeweging is nodig om te kunnen wandelen, hardlopen en springen.

Herstellen achillespeesblessure

Blessures aan de achillespees

Blessures aan een pees zijn in het algemeen erg vervelend en hardnekkig. Dit komt doordat pezen slecht doorbloed zijn. Hierdoor krijgen de cellen in de pees minder goed de benodigde stoffen aangevoerd om snel te herstellen en duurt het ook langer voordat het bloed afvalstoffen uit de pees afvoert.

Bij een blessure aan de achillespees voel je pijn op de hiel of er net boven. De pijn zal vooral aanwezig zijn tijdens het wandelen en sporten. De achillespees kan ook iets opgezwollen zijn. In dat geval doet het pijn wanneer er druk op de hiel wordt uitgeoefend. Ook kan het zijn dat de achillespees stijf is net na het wakker worden. Daarom zullen de eerste stappen die je maakt op een dag pijnlijker zijn.

Een blessure aan de achillespees wordt veelal veroorzaakt door overbelasting. Deze overbelasting kan komen door lange wandelingen, zwaar lichamelijk werk of overmatig sporten. Voor het herstel van een achillespeesblessure is het nodig om voldoende rust te nemen.

Herstellen van een achillespeesblessure

Wanneer je last hebt van de achillespees, is het goed om een medisch specialist naar de achillespees te laten kijken. Dit kan je huisarts zijn, maar ook een sportarts of fysiotherapeut bezitten veel kennis over het menselijk lichaam. Na een lichamelijk onderzoek weet deze specialist of er inderdaad sprake is van een achillespeesblessure.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te herstellen van een achillespeesblessure. Allereerst is het belangrijk om de achillespees voldoende rust te geven. In de tussentijd kun je wel verschillende oefeningen doen om de omliggende spieren te versterken. Verschillende van deze oefeningen zijn vindbaar op www.sportzorg.nl.

Hoewel vele oefeningen op het internet te vinden zijn, kan het erg lastig zijn om deze oefeningen in de juiste hoeveelheid uit te voeren. Een fysiotherapeut kan je goed helpen met het vinden van de balans tussen voldoende rust de juiste mate van belasting. Dit bevordert het herstel en vermindert de kans op het opnieuw oplopen van een blessure aan de achillespees.

Fysiotherapie bij Krachtcentrale Zwolle

Heb je last van je achillespees? De fysiotherapeuten van Krachtcentrale Zwolle ondersteunen je graag bij het herstel van je blessure. Onze fysiotherapeuten zijn hoogopgeleid en hebben meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast zijn er in ons sportzorgcentrum verschillende andere specialisten te vinden. Waar nodig zal je fysiotherapeut met hen samenwerken.

Deze samenwerking zal in combinatie met de verschillende faciliteiten die Krachtcentrale heeft, zorgen voor een optimaal herstel van jouw achillespeesblessure. Maak hiervoor snel een afspraak via de website of door telefonisch contact op te nemen!

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.