Fysiotherapie bij bekkenklachten uitstralend naar het been
Het bekken is een complex gewricht, dat bestaat uit meerdere delen waar veel spieren langslopen of aanhechten. In het dagelijks leven speelt het bekken speelt een grote rol. Zo verbindt het namelijk het bovenlichaam met het onderlichaam. Het bekken zorgt onder andere voor een goede balans tijdens lopen en zitten.
Bekkenklachten kunnen heel ingrijpend zijn en kunnen zorgen voor een beperking in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. De klachten kunnen ontstaan door een blessure of aandoening. Bekkenklachten komen veel voor bij zwangere vrouwen, maar ook kinderen, mannen en niet-zwangere vrouwen kunnen bekkenklachten ervaren. De fysiotherapeutische behandeling is met name gericht op het verstevigen van spiergroepen rondom het bekken. Deze behandeling is verschillend per cliënt en per oorzaak.
Wij vertellen je graag meer vanuit onze ervaring uit de praktijk!
Soorten bekkenklachten
Bekkenklachten ontstaan vaak door verslapping van de buikspieren. Dit zorgt voor pijnklachten in het bekkengebied, de heup en de billen. Deze bekkenklachten zijn in verschillende vormen te onderscheiden:
• Bekkeninstabiliteit
• Bekkendysfunctie
• SI-gewrichtspijn (pijn rondom de kuiltjes boven je billen),
• Pijn aan bil- of heupspieren
Deze oorzaken leiden echter niet allemaal tot bekkenklachten, die uitstralen naar het been.
Het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht) bevindt zich in het bekken. Dit gewricht kan geblesseerd raken of slijten en dat kan zich uiten in pijn in de bil, lage rug en benen. De uitstraling naar het been kan zich uiten in een pijnlijk gevoel, dof gevoel, tintelingen of zwakte. De benen kunnen ook instabiel aanvoelen, alsof je op elk moment door je benen kunt zakken.
Ook kan het ilium (darmbeen/heupbot) verdraaid zijn ten opzichte van het sacrum (staartbeen). Op het moment dat het bekken in die stand geblokkeerd staat, komt er spanning te staan op de bilspieren en spieren die het bekken met de onderrug verbinden. De spieren worden steeds minder goed doorbloed, waardoor ze stijver en pijnlijker worden. Door de verdraaiing kan ook een zenuw bekneld zijn geraakt. Dit kan zich ook uiten in uitstralende pijn naar het been.
Een andere oorzaak van bekkenklachten is pijn middenvoor in het bekken, rondom het schaambeen. Deze pijn straalt langs de binnenkant van het bovenbeen uit naar de lies. De bilspier en heupspier spelen vaak ook een rol bij bekkenklachten. Deze spieren kunnen zorgen voor uitstraling van de pijn naar de benen, soms gaat dit samen met tintelingen.
Bij bekkenklachten zijn de symptomen vooral lage rugpijn met uitstraling in de buik, lies, bilregio of schaamregio. Soms is er ook een uitstraling naar de knie. De klachten kunnen zich wisselend uiten, afhankelijk van de activiteit die op dat moment plaatsvindt, zoals zitten, lopen of liggen. Bekkenklachten uiten zich voornamelijk in de vorm van zeurende pijn. Tijdens het bewegen kan dit tijdelijk overgaan in stekende pijn.
Behandeling van bekkenklachten die uitstralen naar het been
De behandeling voor de bekkenklachten begint met een intakegesprek. Daarin bespreken wij jouw klachten, wanneer ze zijn ontstaan en waar die mogelijk door zijn ontstaan. Vervolgens voeren wij een lichamelijk onderzoek uit. Wij focussen bij het lichamelijke onderzoek niet alleen op het bekken, omdat meerdere factoren de oorzaak van je klachten kunnen zijn. Op basis van deze intake stellen wij een behandelplan op. Dit nemen wij met jou door, zodat jij goed weet waar je aan toe bent. Ook wordt er een indicatie gegeven over de hersteltijd.
Onze behandelmethode is gericht op het verbeteren van de symmetrie en stabiliteit van het bekken, verminderen van de pijn/stijfheid. Tevens wordt de lichaamshouding verbeterd. Door deze aspecten te verbeteren, wordt de balans in het bekken teruggevonden. De behandeling kan zowel manueel zijn, als gebaseerd op oefeningen of een combinatie hiervan.
Waar kan je ons vinden?
Krachtcentrale heeft verschillende locaties
(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)