085-7925041 [email protected]

PMT oefeningen voor volwassenen

PMT oefeningen voor volwassenen

Psychomotorische Therapie (PMT) wordt veel ingezet bij kinderen met bijvoorbeeld hyperactiviteit (ADHD, ADD). Maar PMT is zeker geen therapie die alleen voor kinderen geschikt is. Deze therapie kan namelijk ook voor volwassenen zeer waardevol zijn, omdat PMT bij zeer uiteenlopende problematiek ingezet kan worden.

Een psychomotorische therapeut zet zijn of haar kennis van lichaamsbeleving, emoties en gedrag namelijk in op veel verschillende gebieden. Klachten of problemen komen bij kinderen en volwassen misschien op een andere manier tot uiting, maar zowel kinderen als volwassenen kunnen problemen ondervinden wanneer er geen goede verbinding tussen het lichaam en de geest is.

Met PMT oefeningen kunnen we samen aan het werk, om lichaam en geest weer op elkaar af te stemmen en psychische/lichamelijk klachten te behandelen.

Psychomotorische oefeningen

Wat is de essentie van PMT bij volwassenen?

Onze praktijk voor psychomotorische therapie helpt mensen met een hulpvraag op het gebied van psychosociale problemen. Sommige van deze psychische klachten komen niet alleen in uw gedrag of emoties naar voren, maar kunt u ook lichamelijk ervaren.

Wij “gebruiken” het lichaam en de lichaamsbeleving, om het psychisch welzijn te bevorderen. Dit klinkt misschien niet zo concreet, maar dat is het wel. Neem nu het volgende voorbeeld.

U kunt een beetje humeurig zijn door de honger. Wanneer u eet, dan verdwijnt dit knorrige humeur. Een lichamelijke ingreep (het eten van voedsel) heeft invloed op de psyche (het humeur). Dit is een eenvoudig voorbeeld van de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Bij PMT doen wij lichamelijke oefeningen om via de lichaamsbeleving de psyche positief te beïnvloeden. In het kort, PMT is dus een lichaamsgerichte therapie, om psychische klachten te behandelen.

Bij welke klachten kan PMT voor volwassenen helpen

Bij allerlei verschillende klachten kan PMT ingezet worden, deze kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. PMT kan bijvoorbeeld helpen als u:

  • zich somber, angstig of gespannen voelt
  • emotioneel worstelt met lichamelijke klachten, beperkingen of uiterlijk
  • moeite heeft met het ervaren of laten zien van emoties
  • weinig controle heeft over emoties zoals verdriet, angst en boosheid
  • problemen heeft met het (lichamelijk) contact met andere mensen
  • onzeker of negatief denkt over uw lichaam
  • weinig energie heeft of juist energie niet goed kwijt kunt

PMT is dus breed toepasbaar bij allerlei klachten van emoties, stemming, gedrag en lichamelijke beleving. De brede inzetbaarheid is één van de redenen waarom PMT steeds populairder wordt en steeds vaker ingezet wordt.

Hoe ziet een PMT behandeling eruit?

Hoe ziet een PMT behandeling eruit?

De invulling van de behandeling is vanzelfsprekend sterk afhankelijk van de problematiek. Bij de behandeling wordt altijd aandacht gegeven aan de verbinding (of de ontbrekende verbinding) tussen lichaam en geest. De lichamelijke beleving en de lichamelijke kant van psychische klachten staan centraal binnen een behandeling.

We kunnen bijvoorbeeld oefeningen doen waarbij u leert om lichamelijke signalen te herkennen. Hoe geeft uw lichaam het aan wanneer het ergens behoefte aan heeft of juist moeite mee heeft?

We zien hier vaak ontregeling bij mensen met traumatische gebeurtenissen in het verleden, lichamelijk onverklaarbare ziekten of eetstoornissen.

Tijdens de therapie gaat u doen en ervaren. U gaat bewegen, voelen, aanraken, inspannen en ontspannen. U zult merken dat lichamelijke gedragingen invloed hebben op hoe u zich mentaal voelt en vice versa. Uw gemoedstoestand bepaalt ook allerlei aspecten van uw lichamelijk beweging.

Het ervaren van de connectie tussen psyche en lichaam is de eerste stap. Want daarna kunnen we gaan onderzoeken en oefenen hoe u invloed op deze wisselwerking kunt uitoefenen. Hierdoor kunt u de beleving van uw lichaam normaliseren wat een sterke verbetering voor het psychische welbevinden kan opleveren.

Krachtcentrale Zwolle voor effectieve therapie voor volwassenen

Krachtcentrale Zwolle voor effectieve therapie voor volwassenen

Wij helpen u graag wanneer u last heeft van psychische of lichamelijke klachten. Dat doen we door samen te doen en te ervaren. Met heel concrete therapie, gericht op concrete problemen.

De eerste stap is een kennismaking om te onderzoeken of we een goede match zijn. U kunt hiervoor eenvoudig contact met ons opnemen.

Wij leggen u graag meer uit over de therapie en de onze mogelijkheden.

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PB Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.