085-7925041 [email protected]

Onze specialisten helpen je wanneer je last heb van zwakke enkels

Onze specialisten helpen je wanneer je last heb van zwakke enkels

Zwakke enkels kunnen tot hinder zijn in het dagelijkse leven. Zo kan lopen veel pijn veroorzaken en kunnen zwakke enkels ook leiden tot angst om door je enkel te gaan.

Of de klachten na een ongeval acuut zijnontstaan of er langzaam is ingeslopen, bij de Krachtcentrale kunnen we je helpen.

We beginnen met het in kaart brengen van de klachten, want de oorzaak is de sleutel tot de juiste behandeling en het meest volledige herstel.

Mogelijke oorzaken of instandhoudende factoren van zwakke enkels

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan en het voortbestaan van zwakke enkels.

Hieronder een aantal factoren die meestal voorkomen:

  • Er is sprake van een acuut enkelletsel, waarna instabiliteit is ontstaan.
  • Er is een stoornis in het vermogen om standen en bewegingen van het lichaam of lichaamsdelen ten opzichte van de omgeving te registreren aan de hand van informatie uit je gewrichten en spieren. Dit kan komen door een enkelletsel waarbij de banden of spieren beschadigd zijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
  • Controle van spieren en banden is verstoord in het zenuwstelsel; verminderde kracht, vertraagde reactie van de spieren.
  • Een verminderde beweeglijkheid van de enkel doet de kans op een enkelletsel toenemen.
  • Inadequate wijze van omgaan met klachten; te veel belasten, te weinig belasten en/of verkeerd belasten.
  • Inadequate wijze van behandelen van acuut enkelletsel waardoor restklachten zijn gebleven.

Voor de behandeling is het belangrijk de reden van de klachten te vinden, dan kun je daarna met de therapeut aan de slag.

Fysiotherapie kan je helpen bij instabiele enkels

Fysiotherapie heeft als doel om te zorgen voor een volledig herstel, of zo veel mogelijk compensatie als volledig herstel niet mogelijk is, inclusief het voorkomen van restklachten en/of recidieven

Allereerst zal de fysiotherapeut je een aantal vragen stellen om de klacht goed in beeld te brengen. Denk hierbij aan vragen die gaan over mogelijke eerdere klachten die je hebt gehad met betrekking tot je enkel en klachten die je nu hebt, zoals pijn en zwelling.

Daarna zal de fysiotherapeut een functieonderzoek doen, hierbij kan de fysiotherapeut je vragen om bewegingen uit te voeren met je enkel of de fysiotherapeut beweegt je enkel. Dit onderzoek geeft belangrijke informatie over banden en ligamenten van je enkel.

Op basis van het vraaggesprek en het functieonderzoek kan de fysiotherapeut meestal de oorzaak van je klachten achterhalen.

zwakke enkels

Hoe ziet het behandelplan eruit?

Nadat de oorzaak van de klachten is achterhaald, wordt een op maat gemaakt plan opgesteld dat uit verschillende behandelmethoden kan bestaan.

In veel gevallen is oefentherapie een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische zorg bij zwakke enkels. De fysiotherapeut kan verschillende soorten oefeningen aanbevelen, waaronder balans- en stabiliteitsoefeningen, versterkende oefeningen en stretching-oefeningen.

Als aanvulling kan de fysiotherapeut een brace of medical taping aanbevelen om de enkel te ondersteunen en stabiliseren.

Het is vooral belangrijk dat je zelf aan de slag gaat met de oefeningen om je enkel te versterken, klachten te verminderen en een terugval in klachten te voorkomen. Vanzelfsprekend begeleiden wij je hierbij.

Het voorkomen van toekomstig enkelletsel

Het vermijden van letsel aan de enkels is belangrijk om te voorkomen dat je in de toekomst weer last krijgt van zwakke enkels. Er zijn verschillende manieren waarmee je enkelletsel kan voorkomen.

Denk hierbij aan het dragen van juiste schoeisel, een warming-up doen voordat je begint met sporten, je spieren trainen rondom je enkel via enkelversterkende oefeningen, risicovolle activiteiten vermijden en door het eventueel dragen van beschermende uitrusting tijdens het sporten of andere activiteiten

Wanneer je toch last krijgt van je enkel, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken om verder letsel te voorkomen en snel te herstellen.

Voel je welkom bij Fysio Krachtcentrale

Krachtcentrale is een gespecialiseerd centrum in Zwolle waarbij we volledig gericht zijn op sport en gezondheid.

Naast fysiotherapie en sportgeneeskunde zijn er ook andere diensten zoals een moderne gym en ondersteuning door sportpsychologen, een testlab en diëtisten. Er staat dus een heel team voor je klaar om je te helpen en begeleiden bij jouw klachten.

Je kunt zelf een afspraak maken via de website, maar ook telefonisch zijn wij goed bereikbaar.

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.