085-7925041 [email protected]

Onze fysiotherapeutische zorg bij artrose van de heup

Onze fysio-therapeutische zorg bij artrose van de heup

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij vaak veel pijn en beperkingen in bewegingen worden ervaren. Sporten kan daarom lastig zijn wanneer u last heeft van artrose klachten, terwijl sporten toch erg gezond is.

Fysiotherapie kan helpen om minder pijn te ervaren en weer beter te kunnen bewegen. In dit artikel lees je wat artrose is en waarom fysiotherapie Krachtcentrale je kan helpen.

Wat is artrose?

Artrose in de heup wordt ook wel heupartrose genoemd. Dit is een aandoening waarbij het kraakbeen in het heupgewricht geleidelijk beschadigd raakt. Kraakbeen is het gladde weefsel dat ervoor zorgt dat de botten soepel over elkaar kunnen glijden.

Daarnaast zorgt kraakbeen voor de demping in de gewrichten, bijvoorbeeld wanneer je springt. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en vermindert de kwaliteit van het kraakbeen.

Als de artrose langer aanwezig is, gaat ook het bot veranderen van structuur. Er groeien extra stukjes bot aan. Deze extra stukjes zorgen ervoor dat de heup nog moeilijker kan bewegen. Dit wordt door veel mensen slijtage van de heup genoemd.

Last van de Heup

Wat voor klachten ervaar je bij artrose?

Met name pijn, stijfheid en beperkingen in het bewegen van het heupgewricht komen vaak voor bij mensen met heupartrose. De pijn en stijfheid is vaak te voelen in de lies, bil en bovenbeen.

De meeste mensen ervaren startpijn of ochtendstijfheid, wat inhoudt dat de pijn het ergst is wanneer ze na rust weer in beweging komen. Meestal ervaren ze na 10 tot 30 minuten bewegen minder klachten.

Overbelasting, wanneer je die dag veel hebt gelopen, kan ook pijn geven. Deze pijn wordt daarom ook meestal ervaren op het einde van de dag. Bij bewegen kan de heup kraken of knakken, maar dat betekent niet dat er iets kapot gaat in je heup.

Waarom de fysiotherapeut je kan helpen

Heupartrose is een veelvoorkomende aandoening die gepaard gaat met pijn en beperkingen in het dagelijks leven. Fysiotherapeutische zorg kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met heupartrose.

De focus van de behandeling kan liggen op het behouden van mobiliteit, het versterken van de spieren rondom de heup, het verminderen van pijn en het verbeteren van de functionele capaciteit.

Iedere patiënt krijgt een individueel behandelplan wat wordt gebaseerd op de specifieke behoeften en doelen van de patiënt. Dit plan kan bestaan uit verschillende behandelvormen, zoals oefentherapie, mobilisaties, massagetherapie en educatie.

Oefentherapie

Bij deze behandelvorm worden de spieren rondom de heup versterkt waardoor het gewricht stabiliseert en de belasting op het heupgewricht verminderd wordt. Daarnaast kan oefentherapie bijdragen aan het verbeteren van de mobiliteit van de heup en het verminderen van pijn.

Mobilisaties

Bij mobilisaties beweegt de fysiotherapeut de heup, oftewel passieve mobilisaties, waardoor de mobiliteit van de heup verbetert. Ook kan dit worden gedaan door actieve mobilisaties, waarbij jij als patiënt zelf de oefeningen doet.

Massagetherapie

De behandelvorm kan bijdragen bij de ontspanning van de spieren rondom de heup en het verbeteren van de doorbloeding. Dit zorgt voor het verminderen van pijn en stijfheid rondom de heup.

Educatie

Mensen met heupartrose kunnen worden voorgelicht over de aandoening en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan het verminderen van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan bijvoorbeeld door middel van advies over het vermijden van bepaalde activiteiten die belastend zijn voor de heup, of door het aanleren van goede houdings- en bewegingspatronen.

Daarnaast begeleiden wij u bij het (weer) sporten.

Voel je welkom bij Krachtcentrale Zwolle

Krachtcentrale Zwolle is een gespecialiseerd centrum in Zwolle waarbij we volledig gericht zijn op sport en gezondheid. Naast fysiotherapie en sportgeneeskunde, zijn er ook andere diensten zoals een moderne gym en ondersteuning door sportpsychologen, een testlab en diëtisten.

Er staat dus een heel team voor je klaar om je te helpen en begeleiden bij jouw klachten.

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PB Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.