085-7925041 [email protected]

PMT oefeningen gericht op lichaamsbeleving

PMT oefeningen gericht op lichaamsbeleving

Met lichaamsbeleving bedoelen we de manier waarop iemand zijn of haar lichamelijkheid ervaart. Lichaamsbeleving bestaat uit drie componenten: waardering, attitude en bewustzijn van het lichaam. Lichaamsbeleving is dus een manier om uit te drukken in hoever iemand in contact is met zijn of haar lichaam.

Ondanks dat lichaamsbeleving lastig concreet te meten is, zijn er veel mensen die last hebben van een verstoorde of negatieve lichaamsbeleving. Psychomotorische Therapie (PMT) is een therapie die zich richt op het herstellen van de beleving van het lichaam. Het is een heel praktische theorie, waar we veel lichamelijke oefeningen doen zodat lichaam en geest elkaar weer beter aan beginnen te voelen.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over welke klachten kunnen horen bij een negatief of verstoord lichaamsbeeld en oefeningen die bij psychomotorische therapie (PMT) gericht zijn op lichaamsbeleving en de lichaamsbeleving kunnen verbeteren.

PMT oefeningen

Wat is PMT precies (en wat heeft u eraan)?

PMT is een ervaringsgerichte therapie waarbij lichaamsbeleving centraal staat. Het wordt ingezet bij verschillende psychische klachten of psychische stoornissen om iemand meer inzicht te laten krijgen in zijn of haar eigen gedachten, gevoelens en gedrag.

Door lichaams- en/of beweeggerichte oefeningen wordt geprobeerd iemand meer bewust te maken van het eigen lichaam en lichaamssignalen. Door ‘te doen’ ervaart iemand zijn eigen klachten of problemen en zo kan iemand ook oefenen met ander gedrag om het verschil te ervaren.

Het lichaam geeft dus feedback op gedachten en handelingen. Deze feedback helpt ons om beter begrijpen wat lichaam en geest van elkaar nodig hebben. Bij PMT staan verschillende thema’s centraal zoals zelfbeeld, ruimte, grenzen, kracht en vertrouwen.

Wat zijn klachten die kunnen horen bij een verstoorde of negatieve lichaamsbeleving?

Zoals eerder genoemd bestaat lichaamsbeleving uit drie componenten, welke verstoord kunnen zijn. Als eerste kan er een verstoring zijn van de waardering van het eigen lichaam. Daarnaast kan de lichaamsattitude verstoord zijn, wat betekent dat het eigen lichaam bijvoorbeeld niet geaccepteerd wordt, er weinig of geen trots is op het eigen lichaam en vitaliteit anders ervaren wordt. Hierdoor kunnen er ook veranderingen ontstaan in aanrakingen of seksualiteit.

Als laatste component kan het lichaamsbewustzijn verstoord zijn, waarbij het ervaren van lichaamssignalen zoals pijn, spanning, vermoeidheid en honger verstoord zijn.

Klachten die kunnen ontstaan door een verstoorde of negatieve lichaamsbeleving zijn bijvoorbeeld pijn, problemen op sociaal gebied of werk, onvrede over lichaamsvorm, angst en somberheid. Ook kan een verstoorde lichaamsbeleving bijdragen aan het ontwikkelen van bijvoorbeeld een depressie, angststoornis of eetstoornis.

PMT oefeningen die gericht zijn op lichaamsbeleving

PMT oefeningen die gericht zijn op lichaamsbeleving

Bij PMT gaat het om ervaringen op doen en bewustwording. Daarnaast ervaren veel mensen negatieve of onrealistische gedachten, waarbij ze tijdens een oefening bij PMT kunnen inzien dat deze gedachten niet kloppen.

Een voorbeeld van een oefening die bijvoorbeeld gebruikt wordt bij mensen die lijden aan anorexia nervosa is het schatten van de eigen middelomvang met een touwtje. Daarnaast leggen ze de middelomvang die ze zouden willen hebben en als laatste meten ze hun eigen middelomvang om inzicht te krijgen in hoe ze hun eigen lichaam anders zien dan anderen. Op deze manier wordt heel concreet ervaren wat de echte staat van het lichaam is.

Ook kan gebruikt worden gemaakt van video observaties, zodat mensen zichzelf terug kunnen zien in verschillende situaties. Daarnaast zijn veel oefeningen gericht op het leren aanvoelen van lichaamssignalen. Bijvoorbeeld door een oefening waarbij iemand op een ballon mag proberen te zitten of dat iemand mag lopen door de ruimte met ogen dicht. Dit om te ervaren wat dit met de spanning in het lichaam doet en of er bepaalde gedachten naar voren komen.

Ook inschattingsopdrachten kunnen gebruikt worden tijdens PMT om inzicht te krijgen in het inschattingsvermogen over eigen kunnen en het vertrouwen in eigen lichaam.

Behandeling gericht op lichaamsbeleving bij Krachtcentrale Zwolle

Behandeling gericht op lichaamsbeleving bij Krachtcentrale Zwolle

Heeft u last van een verstoorde of negatieve lichaamsbeleving en weet u niet goed hoe u hiervan af kan komen? De psychomotorisch therapeuten bij Krachtcentrale Zwolle kunnen u helpen om uw lichaamsbeleving te verbeteren doormiddel van PMT oefeningen gericht op lichaamsbeleving.

Tijdens een intakegesprek zal de therapeut vragen naar uw klachten en samen met u een hulpvraag opstellen. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PB Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.