085-7925041 [email protected]

PMT oefeningen gericht op het zelfbeeld

PMT oefeningen gericht op het zelfbeeld

Zelfbeeld is letterlijk het beeld dat u van uzelf heeft. Dit begint door uzelf te herkennen aan uw uiterlijk op jonge leeftijd. Later kunt u bepaalde gedachten, overtuigingen en oordelen over uzelf krijgen die invloed hebben op uw zelfbeeld.

Het zelfbeeld bestaat uit drie verschillende componenten, namelijk hoe u uzelf waarneemt en hoe u over uzelf denkt, hoe u zelf denkt dat anderen over u denken en als laatste hoe u zou willen zijn.

Helaas zijn er veel mensen met een verstoord of negatief zelfbeeld. Een behandelvorm die kan worden ingezet om het zelfbeeld te verbeteren is psychomotorische therapie (PMT). In dit artikel wordt meer informatie gegeven over het ontstaan van een verstoord of negatief zelfbeeld. We vertellen welke klachten hierbij kunnen horen en geven oefeningen die bij PMT gericht zijn op het verbeteren van het zelfbeeld.

Negatief zelfbeeld

Wat is PsychoMotorische Therapie (PMT)?

PMT is een vaktherapie die ingezet kan worden bij de behandeling van psychische klachten of psychische stoornissen. PMT is een ervaringsgerichte therapie waarbij lichaamsbeleving centraal staat en het doel is om iemand inzicht te laten krijgen in zijn of haar eigen gedachten, gevoelens en gedrag.

Wanneer iemand hier meer inzicht in krijgt en ziet dat zijn of haar eigen gedachten, gevoelens of gedrag niet functioneel zijn, kan nieuw gedrag worden aangeleerd.

Bij PMT wordt er gewerkt met lichaams- en/of beweeggerichte werkvormen. Door middel van deze oefeningen wordt er geprobeerd iemand meer bewust te maken van het eigen lichaam en lichaamssignalen.

Door ‘te doen’ ervaart iemand zijn eigen klachten of problemen. Bij PMT staan verschillende thema’s centraal zoals zelfbeeld, ruimte, grenzen, kracht en vertrouwen.

Wat zijn klachten die kunnen horen bij een negatief zelfbeeld?

Zoals eerder gezegd is zelfbeeld het beeld wat u van uzelf heeft. Dit betekent dat uw zelfbeeld niet de realiteit hoeft te zijn en dat anderen een ander beeld van u kunnen hebben. Het zelfbeeld wordt beïnvloed door ervaringen en door interacties met anderen, waardoor het verstoord kan raken.

Symptomen van een negatief zelfbeeld zijn bijvoorbeeld:

  • Denken ver verwijderd te zijn van hoe je zou willen zijn
  • Niet tevreden zijn over eigen uiterlijk
  • Denken dat anderen negatief over je denken
  • Negatief praten over zichzelf
  • Zichzelf vergelijken met anderen
  • Vermijden van nieuwe dingen
  • Hebben van faalangst
  • Moeilijk complimenten aan kunnen nemen
  • Anderen de schuld van eigen fouten geven

PMT oefeningen die gericht zijn op het zelfbeeld

PMT oefeningen die gericht zijn op het zelfbeeld

Bij PMT worden veel oefeningen gebruikt waarbij het gaat om het herkennen van negatieve of kritische gedachten die niet helpend zijn. Een voorbeeld van een oefening is bijvoorbeeld het omhooghouden van gewichtjes, waarbij de opdracht is te stoppen wanneer het onprettig begint te voelen.

Hierbij zouden bepaalde negatieve gedachten naar voren kunnen komen, waardoor de persoon niet mag stoppen van zichzelf. Hierna kan geoefend worden met nieuwe, helpende gedachten.

Ook inschattingsopdrachten kunnen gebruikt worden tijdens PMT om inzicht te krijgen in het inschattingsvermogen over eigen kunnen en hoge eisen die gesteld worden aan zichzelf. Een voorbeeld hiervan is dat een persoon moet inschatten hoe vaak hij of zij raak denkt te gooien in de basket met tien pogingen.

Daarnaast kan er gebruikt gemaakt worden van spiegeloefeningen. Hierbij gaat een persoon voor de spiegel staan en wordt er geoefend met het kijken naar zichzelf zonder oordeel.

Behandeling gericht op het zelfbeeld bij Krachtcentrale Zwolle

Behandeling gericht op het zelfbeeld bij Krachtcentrale Zwolle

Denkt u dat u last heeft van een verstoord of negatief zelfbeeld en weet u niet goed hoe u hiervan af kan komen? Tijdens een intakegesprek zal de PMT’er vragen naar uw klachten en samen met u een hulpvraag opstellen. Hierna kan de PMT’er een behandelplan opstellen om te zorgen dat u zo snel mogelijk van uw klachten afkomt.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.