085-7925041 [email protected]

Manuele therapie bij C1 nekwervel klachten

Heb je last van nekpijn, rugpijn en andere klachten, zoals duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid? Dit zijn klachten die passen bij een ontwrichting van de bovenste nekwervel (de C1 nekwervel). Op deze pagina lees je meer over de oorzaken, klachten en behandelmogelijkheden voor C1 nekwervel problematiek.

De klachten zijn erg vervelend, maar met goede zorg wel te verhelpen!

Wat is de C1 nekwervel?

Er zijn verschillende soorten van incontinentie. Incontinentie kan globaal worden opgedeeld in drie groepen; namelijk aandrang incontinentie, stressincontinentie en gemengde incontinentie. Bij aandrang incontinentie, ook wel ‘urgency-incontinentie’ genoemd, verliest men kleine scheutjes urine, doordat de blaasspier ongewild ontspant. Hierdoor kan er urine uit de plasbuis lekken. Deze vorm van incontinentie komt vaak door bijvoorbeeld medicatie gebruik, leefstijl of een (goedaardige) prostaatvergroting.

Bij stressincontinentie, ook wel inspanningsincontinentie genoemd, verliest men scheutjes urine bij een verhoging van de intra-abdominale druk. Dit kan komen door bijvoorbeeld te hoesten of persen. Deze vorm van incontinentie komt vaak voor bij mannen op hogere leeftijd, als gevolg van een verzwakking van de bekkenbodemspieren.

 Tot slot heb je nog de gemengde vorm van incontinentie, waarbij er ongewild urineverlies optreedt als gevolg van zowel stressincontinentie als aandrangincontinentie.

De oorzaak van C1 nekwervel klachten

C1 nekwervel klachten worden vaak veroorzaakt door een subluxatie van de wervel. Bij een subluxatie raakt de C1 nekwervel deels ontwricht, waardoor de stand van deze wervel in de wervelkolom verandert.

De C1 wervel is de enige wervel in de nek zonder tussenwervelschijf. Het ontbreken van de tussenwervelschijf maakt veel beweging mogelijk tussen de wervel en de schedel, maar hierdoor is de kans op een subluxatie wel groter.

De veranderde stand van de wervel kan andere structuren in de weg zitten, waardoor deze in beknelling raken. Dit kan op zijn beurt weer klachten tot gevolg hebben. In de meeste gevallen ontstaat een ontwrichting door een ongeluk of val. Ook kan de scheefstand al sinds de geboorte aanwezig zijn.

Nek-pijn.jpg

C1 nekwervel klachten

De C1 nekwervel vormt de verbinding tussen de wervelkolom en de schedel. De scheefstand kan hierdoor allereerst zorgen voor bewegingsbeperkingen van het hoofd ten opzichte van de nek. Ook wordt de opening voor de (hersen)zenuwen, die door deze wervel lopen, kleiner. Hierdoor kan er druk ontstaan op deze zenuwen.

Zenuwen spelen een cruciale rol in de signaaloverdracht in ons lichaam. Bij een verstoring hiervan kunnen er uiteenlopende klachten ontstaan. Denk hierbij onder andere aan hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, vermoeidheid, duizeligheid en rugpijn. Je klachten zijn volledig afhankelijk van de plek waar de zenuw bedrukt wordt.

Naast druk op het ruggenmerg, een bundel van zenuwen, kan de subluxatie ook druk geven op andere structuren, zoals bloedvaten, lymfevaten en slagaders. Ook dit kan klachten geven, zoals kramp, stijfheid en vermoeidheid.

Manuele therapie bij C1 nekwervel klachten

Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Na de opleiding fysiotherapie heeft de therapeut nog een extra opleiding gevolgd. Door deze opleiding is de therapeut gespecialiseerd in het behandelen van gewrichtsklachten.

De behandeling zal altijd starten met een kennismakingsgesprek waarin jouw klachten besproken worden. Daarnaast zal de therapeut een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Naar aanleiding hiervan zal de therapeut bepalen of er daadwerkelijk sprake is van klachten aan de C1 nekwervel of dat er iets anders aan de hand is.

Wanneer de diagnose is gesteld, zal de behandelaar handmatig een atlas correctie uitvoeren. Door deze correctie worden de locatie en functie van deze wervel hersteld. Na de uitvoering van de correctie zal de therapeut het functioneren en de stand van de atlas in de gaten houden.

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PB Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.