085-7925041 [email protected]

Kan een slaapcoach helpen bij betere sportprestaties?

Kan een slaapcoach helpen bij betere sport-prestaties?

Om maar eens met een stevig cliché te beginnen: “De tour win je in bed”. Dit is een uitspraak die bijna iedere sportuitzending rondom de Tour de France wel langs komt. Regelmatig in combinatie met een anekdote over Bouke Mollema, die dagenlang niets kan doen.

Niet alleen het kunnen leveren van veel vermogen op de fiets is belangrijk, het herstellen na een zware inspanning is ook essentieel. Het meeste herstel wordt simpelweg gedaan op het moment dat we slapen. Op die momenten heeft het lichaam de kans om kleine reparaties uit te voeren en om voorraden aan te leggen.

Goede slaap is dus belangrijk om te herstellen. Hierdoor is voldoende kwalitatieve slaap dus heel belangrijk voor iemand die wil presteren met sporten. Een slaapcoach kan je helpen om nog beter te rusten en te herstellen zodat je extra kunt presteren.

Het belang van goede slaap

Niet voor niets is goede slaap heilig voor de meeste topsporters. Usain Bolt (niet echt de minste..) bijvoorbeeld, sliep makkelijk 14 uur per dag. Deze grote hoeveelheid slaap vond hij zelf essentieel voor zijn prestaties. En iedereen zal het erover eens zijn dat zijn prestaties uitzonderlijk waren.

Het is niet vreemd dat iemand die zo uitzonderlijk presteert, ook veel slaapt. Want hoewel slapen een inactief proces lijkt, gebeurt er in werkelijkheid van alles tijdens onze slaap. Onze hartslag daalt en de ademhaling gaat langzamer. Daarnaast ontspannen de spieren doordat het bewustzijn daalt.

Maar tegelijkertijd pieken er ook verschillende hormoonlevels zoals het groeihormoon. Ook afweercellen zijn extra actief in het opruimen van afval en ontstekingswaarden dalen.

Tijdens het slapen gebruikt het lichaam de tijd om te herstellen, om te bouwen en om zich voor te bereiden op een nieuwe inspanning. Door goed te slapen nemen hierdoor stresshormonen af en worden zaken als spijsvertering en voedingsopname weer gefinetuned (via onder andere leptine en ghreline).

Kortom, tijdens de slaap zijn wij niet bewust van wat er in ons lichaam gebeurt. Maar ons lichaam is allesbehalve inactief. Al deze activiteit helpt ons om beter te herstellen en beter te presteren. Onvoldoende slaap of onvoldoende goede slaap, is daar funest voor je sportprestaties.

Beter slapen en beter presteren met een slaapcoach

Bij Krachtcentrale richten we ons op alle facetten van sport en gezondheid. We hebben niet voor niets zowel inspanningsfysiologen als sportpsychologen tot je beschikking. Maar we kunnen je ook helpen met een slaapcoach, want veel mensen kunnen winst pakken op hun slaap.

Een deel van de sporters slaap gewoon te weinig. En ook de sporters die wel voldoende slapen, slapen niet altijd kwalitatief ook goed. Een slaapcoach gaat met jou aan de slag om te kijken waar jij beter kunt slapen.

Dit is dus zeker niet alleen voor mensen met slaapproblemen. Ook wanneer je eigenlijk denkt dat alles prima in orde is, is er vaak nog veel verbetering mogelijk.

Een slaapcoach kan je helpen bij het afstemmen van je activiteiten voor/rondom het slapen, je slaapplek en slaaprituelen. Een goed slaapritme kan je heel veel verbetering geven en voldoende uren diepe slaap kunnen een wereld van verschil maken.

Onze slaapcoach gaat heel breed met je aan de slag, om alle facetten tegen het te licht te houden. Zo vinden we eigenlijk altijd wel ruimte voor verbeteringen waardoor jij beter gaat presteren.

Kies voor ons sportcentrum

Krachtcentrale Zwolle is er voor alle sporters. Van mensen die genieten van het sporten tot aan (top)sporters die beter willen presteren. Dit doen wij door alle facetten van het sporten te belichten. Geen heilige huisjes en geen excuses.

Wij gaan voor het maximale, dat zou jij ook moeten doen!

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.