Wat is psychomotorische hyperactiviteit?
Wat is psychomotorische hyperactiviteit?
Psychomotorische hyperactiviteit is een medische aandoening waarbij iemand last krijgt van onder andere een hogere motorische activiteit en een onrustig gevoel.
Dit wordt vaak veroorzaakt door onderliggende mentale problemen of klachten. Het is lastig te diagnosticeren, aangezien psychomotorische activiteit en een verhoging of verlaging daarvan niet zomaar te meten is. Deze moet worden vastgesteld aan de hand van gesprekken, vragenlijsten en observaties.
In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn, wat de symptomen zijn en waarom psychomotorische therapie hierbij zou kunnen helpen.
Wat zijn mogelijke oorzaken van psychomotorische hyperactiviteit?
Hoe en wanneer psychomotorische hyperactiviteit precies ontstaat, is lastig te zeggen. Wel is duidelijk dat het kan ontstaan doordat er iemand last heeft van extreme stress en door verschillende onderliggende mentale aandoeningen.
Het komt bijvoorbeeld vaak voor bij angststoornissen, ADHD, depressie, persoonlijkheidsstoornissen, schizofrenie en bij psychoses. De fysieke hyperactiviteit is een uiting van onderdrukking van het onderbewuste. Stress kan dit verergeren, aangezien dit de motorische activiteit ook verhoogd.
Verder kan het ook ontstaan door drugsgebruik, overmatig alcoholgebruik, extreme vermoeidheid, medicijngebruik of door roken. Er is dus in veel gevallen niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak, maar er zijn vaak meerdere betrokken factoren die allemaal invloed hebben op het ontstaan van de klachten.
Wat zijn symptomen die passen bij psychomotorische hyperactiviteit?
Mensen die last hebben van psychomotorische hyperactiviteit hebben vaak een onrustig gevoel. Vaak voeren ze onbewust doelloze, herhalende bewegingen uit. Daarnaast is er sprake van een verhoogde motorische activiteit, wat bijvoorbeeld kan leiden tot spierkrampen en trillen of beven.
Onder andere deze symptomen passen bij de aandoening:
- sneller praten dan normaal
- bijten op lip of wang
- friemelen aan handen, kleren, spullen
- op de vingers tikken
- in de handen wrijven
- onrustig heen en weer lopen
- nagels bijten
- prikkelbaarheid
- rusteloosheid
- Andere vormen van bewegingsdrang
Het is dus duidelijk dat met name de aandrang om te bewegen en een voortdurende staat van rusteloosheid de belangrijkste kenmerken zijn van psychomotorische hyperactiviteit.
Hoe kan psychomotorische therapie helpen bij psychomotorische hyperactiviteit?
Hoe kan psychomotorische therapie helpen bij psychomotorische hyperactiviteit?
Psychomotorische Therapie (PMT) is een vaktherapie waarbij lichaamsbeleving en bewegen centraal staan. Deze vorm van therapie kan worden ingezet bij de behandeling van verschillende psychische klachten of stoornissen.
Het doel bij PMT is om iemand inzicht in zijn eigen gedrag, gevoelens en gedachten te laten krijgen. Als iemand inzit dat zijn/haar gedrag of gedachten soms niet functioneel zijn, is het mogelijk om nieuw gedrag aan te leren.
Bij PMT kan er onderzocht worden of er inderdaad sprake is van psychomotorische hyperactiviteit en wat de oorzaak hiervan is. Als het bijvoorbeeld veroorzaakt is doordat iemand extreme stress ervaart, kan er gekeken worden naar manieren om meer te kunnen ontspannen. Iemand kan op die manier mentaal meer rust ervaren, maar ook leren het lichaam te ontspannen in periodes van stress.
Psychomotorische hyperactiviteit kan erg vervelend zijn en het dagelijks functioneren in de weg zitten. Bij PMT kan iemand zich hier bewuster van worden en inzicht krijgen in hoe het zich precies uit.
Als iemand hier meer inzicht in heeft, kan iemand leren hoe hiermee om te gaan en te herkennen in welke situaties de klachten verergeren.
Therapie bij klachten door Psychomotorische hyperactiviteit
Therapie bij klachten door Psychomotorische hyperactiviteit
Denkt u dat u last heeft van psychomotorische hyperactiviteit en weet u niet goed hoe u van uw klachten af kan komen? Tijdens een intakegesprek zal de psychomotorisch therapeut (PMT’er) vragen naar uw klachten en samen met u een hulpvraag opstellen.
Hierna kan de PMT’er een behandelplan opstellen om te zorgen dat u zo snel mogelijk van uw klachten af komt. Gedurende deze sessies zal de PMT’er samen met u aan de slag gaan waarna u thuis zelf kan oefenen.
Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!
Waar kan je ons vinden?
Krachtcentrale heeft verschillende locaties
(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)