Onze fysiotherapeutische zorg bij shin splint klachten
Shin splints zijn veelvoorkomend en geven pijn en irritatie aan de binnenkant van het scheenbeen. In dit artikel lees je meer over de klachten van shin splints, de oorzaken ervan en hoe Krachtcentrale je hierbij kan helpen.
Onze fysiotherapeutische zorg bij shin splint klachten
Shin splints zijn veelvoorkomend en geven pijn en irritatie aan de binnenkant van het scheenbeen. In dit artikel lees je meer over de klachten van shin splints, de oorzaken ervan en hoe Krachtcentrale je hierbij kan helpen.
Wat is shin splint?
Shin splint wordt ook wel het mediaal tibiaal stress syndroom genoemd. Dit is een overbelastingsblessure van een pees die in je onderbeen zit. Deze pees zorgt ervoor dat je op je tenen kunt staan.
Wanneer deze pees echter overbelast raakt door herhaalde bewegingen of door een plotselinge verandering in de belasting, kan dat irritatie en pijn tot gevolg hebben.
Oorzaken van shin splint
Shin splints worden het vaakst gezien bij sporters die regelmatig hardlopen, springen of andere activiteiten doen waarbij de benen veel belast worden. Denk hierbij aan basketbal, voetbal of tennis.
Naast overbelasting spelen ook andere risicofactoren een rol bij het ontstaan van shin splints.
Dit zijn bijvoorbeeld slecht schoeisel, een verkeerde loophouding of een afwijkend looppatroon, O-benen, zwakke of strakke spieren in de benen, overgewicht, verandering in trainingsintensiteit of -duur, osteoporose of andere botziekten.
In veel gevallen zijn er dus meerdere factoren bij de klachten betrokken.
Welke klachten heb je bij Shin splint?
De symptomen van shin splint zijn pijn, zwelling en gevoeligheid aan de binnenkant van het scheenbeen. De pijn kan mild tot ernstig zijn en wordt vaak beschreven als een stekende of brandende sensatie.
De pijn wordt meestal erger tijdens en na het sporten. Klachten kunnen het moeilijk maken om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals wandelen of traplopen.
Wat kun je zelf doen om shin plint klachten te verminderen?
Om shin splint klachten te verminderen, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het dragen van goede schoenen, het geleidelijk opbouwen van de trainingsintensiteit en het nemen van rustdagen tussen intensieve trainingen.
Het verminderen van de belasting
Wanneer je echter al last hebt van shin splint klachten is het verstandig om minder lang en minder zwaar te sporten. Doe de bewegingen die pijn geven zo weinig mogelijk. Vermijd bijvoorbeeld het springen of het sprinten.
Zorg voor een goede warming-up en neem vaker rust tussendoor. Wanneer de pijn te hevig wordt, is het belangrijk om te stoppen met sporten om ergere klachten in de toekomst te voorkomen.
Ook koelen met ijs na het sporten kan helpen tegen de pijn. Gebruik een ice-pack of een zakje met ijsklontjes. Wikkel het in een doek, zodat je huid beschermd wordt en niet bevriest.
Het tijdelijk zoeken van een andere sport
Als je veel pijn hebt tijdens of na het sporten, kun je beter een paar weken helemaal stoppen met je sport.
In de tussentijd is het wel mogelijk om andere sporten te doen die geen pijn veroorzaken, denk aan zwemmen of fietsen. Zo zorg je ervoor dat je fit blijft en je spieren sterk blijven.
Wat kan de fysiotherapeut voor jou betekenen?
Fysiotherapie is een effectieve behandeling voor shin splints, en kan helpen bij het verminderen van de pijn en het bevorderen van de genezing. De fysiotherapeut zal eerst met je in gesprek gaan over je klachten en zal een aantal tests uitvoeren om een diagnose vast te stellen.
Het doel van de behandeling is om de binnenzijde van het scheenbeen te ontlasten.
Meestal zal dit worden bereikt door rekoefeningen en spierversterkende oefeningen om de benen sterker te maken en de flexibiliteit te verbeteren.
Het verbeteren van de houding en het looppatroon zijn vaak ook onderdelen van de behandeling om de druk op het scheenbeen te verminderen. In sommige gevallen kan het dragen van een brace of tapen van het gebied worden aanbevolen om de pijn te verminderen.
Na twee of drie weken kunnen de activiteiten langzaam weer opgebouwd worden. Houd er hierbij wel rekening mee dat je de klachten snel terug kunnen keren wanneer je de belasting te snel opbouwt. De fysiotherapeut kan je hierin begeleiden.
Je bent welkom bij Krachtcentrale!
Bij shin splint klachten is het belangrijk om snel aan de bel te trekken. Het negeren van de symptomen kan namelijk leiden tot ernstigere blessures en een langere herstelperiode.
Bij Krachtcentrale zijn we gespecialiseerd in sportrevalidatie. Dus heb jij last van shin splints? Dan ben je bij ons aan het goede adres.
Wanneer je een afspraak wilt maken kun je bellen, het contactformulier invullen op de website, mailen of onze praktijk bezoeken!
Waar kan je ons vinden?
Krachtcentrale heeft verschillende locaties
(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)