Welke oefeningen doen we met psychosomatische fysiotherapie?
Wanneer je van een krukje valt en daarbij je been breekt, dan is het duidelijk dat dit een lichamelijke oorzaak heeft. De val veroorzaakte de klachten. Maar in veel gevallen is er meer aan de hand.
Welke oefeningen doen we met psycho-somatische fysiotherapie?
Wanneer je van een krukje valt en daarbij je been breekt, dan is het duidelijk dat dit een lichamelijke oorzaak heeft. De val veroorzaakte de klachten. Maar in veel gevallen is er meer aan de hand.
Er is in de gezondheidszorg en de fysiotherapie steeds meer aandacht voor de samenwerking tussen lichaam en geest. Dit heeft binnen de fysiotherapie geresulteerd in het specialisme psychosomatische fysiotherapie. Dit is de tak binnen de fysiotherapie die zich richt op klachten, pijn en aandoeningen die zowel een fysieke als mentale component hebben.
We merken dat er steeds meer vraag is naar dit discipline, daarom willen we in dit artikel wat meer vertellen over hoe een psychosomatische fysiotherapeut met jou aan de slag kan gaan.
Bij welke klachten kan een psychosomatische fysiotherapeut helpen?
Bij veel chronische pijnklachten, langdurige vermoeidheid of bij gebrek aan energie is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Het is evident dat er klachten zijn, maar waarom zijn ze er?
Bij psychosomatische fysiotherapie staat het lichaam centraal. Dat betekent dus dat wij de lichamelijke component als basis nemen. In veel gevallen zullen we daarna aan de slag gaan om jou beter beter laten begrijpen wat er in je lichaam omgaat, je raakt weer in contact met je lichaam.
We helpen je om weer grip, controle en balans terug te vinden. Zodat ook je lichaam weer kan ontspannen en herstellen.
Hoe ziet psychosomatische fysiotherapie eruit?
We beginnen altijd met een intake waarin we graag jouw verhaal horen. Wat is er aan de hand, wat doet dit met jou en wat zou je eigenlijk willen?
We willen zo een beeld krijgen van jouw klachten en eventuele factoren die ermee samenhangen.
Deze intake is zowel op lichamelijke als op psychische klachten gericht. Aan de hand van deze bevindingen stellen we een persoonlijk behandelplan op, dat we dan met jou bespreken. De therapie is volledig afgestemd op jouw situatie en jouw behoeften, wat ervoor zorgt dat ieder behandelplan weer net even anders is. Net zoals mensen ook allemaal anders zijn.
Wanneer we een beeld hebben van de klachten en de mogelijke betrokken factoren, dan kunnen we beginnen met oefeningen waarbij je leert om je lichaam te begrijpen en weer echt te leren voelen.
Oefeningen bij psychosomatische fysiotherapie
We oefenen ook in het herkennen van signalen. Want wanneer jij eerder opmerkt dat je lichaam aangeeft dat je bij een grens in de buurt komt, dan kun je voorkomen dat je hier overheen gaat. Door deze signalen eerder te herkennen, zorg je ervoor dat je lichaam (en geest) niet overbelast worden.
Ook gaan we aan de slag om te onderzoeken waarop jouw lichaam wel of niet goed reageert. Misschien ontspan je van een goede wandeling of maakt je lichaam tijdens het bewegen stoffen aan die een neerslachtig gevoel laten afnemen. Al deze zaken komen aan bod tijdens de therapie, het is afhankelijk van jouw situatie welke meer of minder effectief bij jou zijn. Dit zoeken we uit tijdens ons traject.
Waar kan je ons vinden?
Krachtcentrale heeft verschillende locaties
(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)