Manuele therapie bij het cervicaal radiculair syndroom
Heb je last van tintelingen, spierzwakte of een pijnlijk gevoel in de nek, schouder of arm? Dit zijn klachten die passen bij een cervicaal radiculair syndroom.
overkoepelende term
Het cervicaal radiculair syndroom is de overkoepelende term voor klachten die ontstaan zijn door een beknelde zenuwwortel in de nek. Cervicaal betekent dan ook tot de nek behorend en radiculair betekent met betrekking tot een zenuwwortel.
Een manueel therapeut kan je van deze klachten afhelpen. Ben jij benieuwd hoe een manueel therapeut hierbij te werk gaat? Op deze pagina vind je hier meer informatie over.
De anatomie van de nek
De nek is opgebouwd uit zeven nekwervels, ook wel cervicale wervels genoemd. Deze wervels zijn onderdeel van de wervelkolom en hebben een specifieke vorm. Zo heeft iedere nekwervel een gat waar een bundel van zenuwbanen doorheen loopt. Deze bundel wordt ook wel het ruggenmerg genoemd. De nekwervels spelen een belangrijke rol in de bescherming van deze zenuwen.
Zenuwen zijn onmisbaar voor de mens. Ze maken namelijk communicatie mogelijk tussen verschillende structuren in ons lichaam. Zo worden er signalen van de hersenen via het ruggenmerg naar de arm gestuurd en weer terug. Op deze manier kun je bijvoorbeeld pijn of warmte voelen (signalen vanuit het lichaam naar de hersenen) en kun je reageren op pijn door bijvoorbeeld spieren te bewegen (signalen van de hersenen naar het lichaam).
Om dit mogelijk te maken, treden de zenuwen vanuit het ruggenmerg de wervelkolom uit. Dit kan door de openingen door die zich tussen twee nekwervels bevinden. Tussen iedere twee nekwervels, treden twee zenuwen uit richting structuren in het lichaam: één zenuw naar de linkerkant van het lichaam en één zenuw naar de rechterkant van het lichaam. Wanneer er door een verstoring onvoldoende ruimte is voor een van deze zenuwen, wordt de signaaloverdracht verstoord. Dit kan leiden tot klachten.
Het ontstaan van een cervicaal radiculair syndroom
Een beknelde zenuw kan op veel verschillende manieren ontstaan. Er hoeft maar één structuur in de nek net anders te liggen dan normaal, waardoor de zenuw in het gedrang komt. Veelvoorkomende oorzaken zullen hieronder worden uitgelegd.
Een hernia
Tussen de wervels in de nek bevinden zich tussenwervelschijven. Deze schijven zorgen ervoor dat de nekwervels geen direct contact maken. Een tussenwervelschijf is een schijf met een stugge buitenkant en een zachte binnenkant. Bij een hernia puilt de zachte binnenkant uit naar buiten. Wanneer deze tegen een zenuw gaat drukken, zal dit leiden tot klachten.
Artrose van de nekwervels
Naarmate je ouder wordt, wordt het kraakbeen wat zich tussen de gewrichten bevind dunner. Om te compenseren voor deze dunnere laag kraakbeen maakt de wervelkolom meer bot aan. Dit kan leiden tot onder andere botvergroeiingen die tegen de zenuwen aandrukken.
Verhoogde spierspanning
Ook een verhoogde spierspanning kan leiden tot een zenuwbeknelling in de nek. Door de verhoogde spierspanning nemen de spieren meer ruimte in dan normaal. Op korte termijn is dit niet heel erg, maar wanneer je spieren gedurende een lange tijd zijn aangespannen, krijgt de zenuw hierdoor te weinig ruimte. Veelvoorkomende oorzaken voor een verhoogde spierspanning zijn stress, overbelasting of een verkeerde werkhouding.
Symptomen van een cervicaal radiculair syndroom
Symptomen van een cervicaal radiculair syndroom zijn pijn, tintelingen en spierzwakte in de nek. De pijn kan uitstralen naar de schouder of de arm. Ook kan een zenuwbeknelling leiden tot spierspasmen. Waar in de nek je deze klachten voelt, is compleet afhankelijk van de plaats van de beknelling. Elke zenuw heeft een eigen gebied om signalen op te pikken en naartoe te sturen. Voor de zenuwen vanuit de nek zijn dit de nek, schouder of arm.
Manuele therapie bij het syndroom
Herken je eerder genoemde klachten? Manuele therapie kan jou helpen bij het verminderen van deze klachten! Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft extra veel kennis op het gebied het behandelen van klachten aan de gewrichten.
De behandeling bij de manueel therapeut zal beginnen met een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek zal de behandelaar vragen naar de klachten die je ervaart en wat je wilt bereiken met de behandeling. Daarnaast zal de therapeut een lichamelijk onderzoek uitvoeren om erachter te komen wat de oorzaak is van jouw klachten. Met deze informatie kan de behandelaar een passend behandelplan opstellen.
Tijdens de behandeling kijkt de manueel therapeut naar de manier waarop jij beweegt. De therapeut zal hierbij niet alleen letten op de nek, maar ook op andere delen van het lichaam. Klachten in de nek kunnen namelijk ook ontstaan doordat het lichaam als geheel niet goed samenwerkt. Door naar de echte oorzaak van de klachten op zoek te gaan, worden niet alleen je klachten verminderd, maar zorgen we er ook voor dat deze klachten niet terugkeren.
Een veelgebruikte behandelmethode binnen manuele therapie is het toepassen van manipulaties. Dit zijn snelle en korte bewegingen die soms een krakend geluid als gevolg hebben. De manipulaties kunnen ervoor zorgen dat het gewricht beter gaat functioneren, waardoor de zenuw minder in het gedrang komt en de pijn afneemt.
Waar kan je ons vinden?
Krachtcentrale heeft verschillende locaties
(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)