085-7925041 [email protected]

Fysiotherapie bij een ontstoken achillespees

Een ontstoken achillespees is een veel voorkomende blessure. De blessure komt vooral bij hardlopers veel voor. Het kan een hardnekkige klacht zijn, waar je dagelijks last van kan hebben. Onder begeleiding van Fysio 038 kan je de genezing versnellen en de belastbaarheid van je achillespees verhogen.

In dit artikel kun je lezen wat een blessure aan de achillespees is, welke klachten je ervaart bij deze blessure, wat mogelijke oorzaken kunnen zijn, wat je zelf kan doen en wat een fysiotherapeut voor je kan betekenen.

Wat is een blessure aan de achillespees?

De kuitspier zit met de achillespees vast aan de hiel. Deze pees zorgt ervoor dat je voet zich met kracht kan afzetten van de grond als je springt, hardloopt of wandelt. Wanneer je (opeens) veel loopt of springt kan de achillespees geïrriteerd raken. In dat geval kan je last krijgen van een achillespeesblessure.

De wetenschappelijke naam voor achillespeesontsteking is tendinitis achillis. In plaats van een tendinitis (ontsteking) kan er ook sprake zijn van een tendinose. In dat geval is de pees niet ontstoken, maar beschadigd.

Wat merk je van een blessure aan de achillespees?

Bij een tendinitis zit de ontsteking meestal vlak boven de hak, waar de aanhechting van de pees begint. Juist hier is de doorbloeding van het peesweefsel slecht, waardoor herstel langzaam gaat. Deze plek is vaak verdikt en drukken op deze plek doet pijn. Daarnaast heb je vooral pijn bij bewegen, traplopen of wandelen, waardoor sporten vaak onmogelijk wordt gemaakt.

Bij een warming-up kunnen de pijnklachten soms tijdelijk verdwijnen, maar deze komen vaak later in de training weer terug. Daarnaast kan de achillespees in de ochtend stijf aanvoelen en bij de eerste stappen die je zet meer pijn geven. In de ernstige gevallen is de pijn continue aanwezig en verdwijnt deze in rust niet meer.

Blessure-Achillespees.jpg

Hoe ontstaat een blessure aan de achillespees?

Klachten aan de achillespees kunnen ontstaan als je de kuitspier veel gebruikt, bijvoorbeeld bij het sporten. Ook slechte schoenen, soms in combinatie met voetafwijkingen, zoals platvoeten, kunnen een oorzaak zijn voor een achillespeesblessure.De kans op een blessure wordt groter wanneer je binnen een korte tijd meer dan normaal sport of beweegt, maar ook als je al eerder klachten aan je achillespees hebt gehad. Deze factoren dragen bij aan een grotere belasting op de achillespees, waardoor deze ontstoken en/of beschadigd raakt.

Wat kun je zelf doen?

 

Achillespeesontsteking-behandelen.jpg

In het begin is de blessure vaak goed te behandelen. Vaak gaat het vanzelf over als je rustig aan doet, maar dit kan lang duren. Wanneer de tendinitis wordt genegeerd, kan het (nog) langer duren of kan de tendinitis zelfs chronisch worden. Probeer dus zo snel mogelijk actie te ondernemen als je last krijgt.

Allereerst is het van belang om rust te houden. Het beste is om belastende training te vermijden. Mocht je, na advies van de fysiotherapeut, wel gaan sporten, dan is het belangrijk dat je de belasting rustig opbouwt. Zorg voor een goede warming-up en eventuele bandages, hielkussens of kinesiotape om de spanning op de achillespees te verlichten.

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Een (sport)fysiotherapeut helpt je bij het vergroten van de belastbaarheid van je achillespees. Na het lichamelijk onderzoeken van de klachten is soms nog extra onderzoek nodig. Meestal bestaat dit onderzoek uit een echo van de achillespees of een röntgenfoto van het hielbeen. Vervolgens zal de belastbaarheid van de achillespees worden vergroot door middel van oefeningen tijdens de therapie, maar ook met een trainingsprogramma voor thuis.

Soms is een operatie aan de achillespees nodig, maar dit zorgt lang niet altijd voor verbetering van de klachten. Dit wordt daarom ook weinig gedaan. Ben je toch geopereerd? Ook dan kan de fysiotherapeut je helpen bij het gedoseerd opbouwen van je spiermassa en conditie.

De behandeling van achillespeesklachten moet vaak langdurig worden volgehouden, aangezien de klachten erg hardnekkig kunnen zijn. Wees vooral voorzichtig met het te snel belasten, anders kan de klacht weer terugkomen. Met aangepast sporten en de juiste oefeningen gaat het bij veel mensen binnen drie maanden beter en na zes maanden kunnen mensen vaak weer de sport doen die ze voor de klachten deden.

Blijf niet te lang lopen met uw klacht en kom snel langs bij Fysio 038 voor de juiste begeleiding. Plan zelf een afspraak via de website, bel ons of kom langs!

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Rijnlaan 45
8032 JZ Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PB Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.